Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obama je v Prahe, privítal ho prezident aj premiér

Barack Obama, Václav Klaus
Barack Obama, Václav Klaus

PRAHA - Praha dnes podvečer privítala napäto očakávaného hosťa - amerického prezidenta Baracka Obamu. V nedeľu sa zúčastní na summite EU-USA a vystúpi na Hradčanskom námestí, dnes večer ho čaká len súkromný program.

Na letisku ho napriek tomu protokolárnym zvyklostiam privítali český prezident Václav Klaus aj premiér Mirek Topolánek. V súvislosti s Obamovou návštevou sa dnes v českej metropole konali demonštrácie pre aj proti americkému radaru, obišli sa však bez incidentov. Americký hosť pricestoval do Prahy s približne dvojhodinovým meškaním a kvôli nemu nad Prahou nakrátko vyhlásili bezletovú zónu. Ostatné spoje z Prahy sa ale podľa hovorcu letovej prevádzky oneskorili len o minúty.

Na letisku šéfa Bieleho domu a jeho manželku Michelle privítala nastúpená čestná jednotka a obaja vrcholný českí politici, prezident s manželkou Líviou a odstupujúci premiér Mirek Topolánek. Je to neobvyklé, pretože Obama je v Prahe na pracovnej návšteve a pri takej príležitosti víta prezidenta obvykle "nižšia šarža". Napríklad vo štvrtok na summite G20 v Londýne to bol minister financií.

Po privítaní sa kolóna amerického prezidenta premiestnila k hotelu Hilton, kde prvý pár Spojených štátov prenocuje. Ich cestu lemovali stovky zvedavcov. V Prahe panujú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Letiskovú budovu strážili desiatky policajtov a ostreľovači na strechách.

Návštevu využili českí priaznivci aj odporcovia radaru k demonštráciám. Na moste Légií vyvesili dopoludnia aktivisti transparent proti umiestneniu americkej radarovej základne v Česku. Popoludní sa na Palachovom námestí zišlo viac ako 300 prevažne starších ľudí. Dav hodil do Vltavy figuríny znázorňujúce predchádzajúceho amerického prezidenta Georga Busha mladšieho a jeho ministerku zahraničných vecí Condoleezzu Riceovú a vydal sa k americkému veľvyslanectvu, kde sa pokojne rozišiel. V podvečer Palachovo námestie obsadili naopak stúpenci amerického radaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu