Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Búrky v Európe: Krúpy ako golfové loptičky!

EURÓPA – Krúpy s veľkosťou golfovej loptičky, údery blesku do striech, železničná nehoda, prevrátené kamióny na diaľniciach a vyvrátené stromy. To sú výsledky extrémnych búrok, ktoré zasiahli včera a dnes Európu.

Búrky a víchrice sa včera prehnali cez takmer celú Európu. Ako príklad poslúži nemecké mesto Kostnica pri švajčiarskych hraniciach. Tam panovala popoludní strašidelná atmosféra. Nebo bolo takmer čierne, hromy duneli a blesky pretínali oblohu. Krúpy pokryli ulice mesta v 10 cm vrstve. Niektoré mali veľkosť golfovej loptičky. Na Bodamskom jazere zachraňovali policajti posádky mnohých jácht. Vietor nad jazerom sa hnal rýchlosťou 156 kilometrov za hodinu.

V Bádensku-Württembersku sa vykoľajil vlak s asi 200 pasažiermi. Narazil do spadnutého domu. Ťažko sa zranil strojvodca, dvaja cestujúci ľahko. Blesky zabili tamojším farmárom viac než sto kusov dobytka.

V Nemecku utrpelo 6 ľudí zranenie. Vo Švajčiarsku dokonca podľa agentúry DPA jeden človek zahynul. Bol to vodič, na ktorého auto padol strom.

Búrky napáchali škody aj v Holandsku. Na diaľniciach zostali vodiči stáť v kolónach s celkovou dĺžkou 350 kilometrov. Vlaky nejazdili, blesky na mnohých miestach prerušili dodávky elektriny. Na diaľniciach silné závany vetru prevracali prívesy nákladných áut.

Zásah blesku, ktorý poškodil transformačnú stanicu v hornorakúskom Grieskirchene, pripravil včera večer o elektrinu okolo 22 - tisíc odberateľov v okolí tohto mesta. Následky prudkých búrok likvidovalo v hornom Rakúsku vyše 2-tisíc hasičov, napísala agentúra APA. O pomoc ich žiadalo 230 ľudí. Hasiči pomáhali najviac pri čerpaní vody z pivníc a garáží a odstraňovali vyvrátené stromy na cestách. Pri búrkach sa nikto našťastie nezranil.

Popadané kmene a zaplavené pivnice sprevádzali nočné búrky na juhu Čiech. Hasiči zasahovali 75 krát. V Strakoniciach zachraňovali vodiča zo zaplaveného auta pod viaduktom, vo Frymburku spadol strom na holandský karavan. Vo vnútri našťastie nikto nebol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu