Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desaťtisíce demonštrovali za ochranu pracovných miest

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Desaťtisíce ľudí z celého Nemecka sa v sobotu zúčastnili na protestnom pochode Berlínom s výzvou na zintenzívnenie vládnych opatrení na ochranu pracovných miest.

Berlínska demonštrácia zorganizovaná odbormi je súčasťou série európskych protestov za ochranu pracovného trhu v čase ekonomickej krízy. Demonštrácie sa uskutočnili vo štvrtok v Madride, v piatok v Bruseli a v sobotu aj v Prahe. Nemeckí odborári odhadli účasť na berlínskom proteste na 100 000, polícia hovorí o desiatkach tisícov.

V prejave na protestnom zhromaždení šéf Asociácie nemeckých odborových zväzov Michael Sommer obvinil zo súčasnej krízy nielen banky, ale aj nemeckých a európskych politikov, ktorí sú podľa neho "bezmedzne nenásytní". Odbory požadujú od vlády konkrétne opatrenia ako zavedenie minimálnej mzdy, zvýšenie príspevkov v nezamestnanosti a obmedzenie maximálnej mzdy pre vrcholových manažérov. V Nemecku sú platy stanovené dohodou medzi zamestnávateľmi a odbormi a neodvíjajú sa od vládou stanovenej minimálnej mzdy.

Českomoravská konfederácia odborových zväzov zorganizovala v sobotu na pražskom Hradčanskom námestí demonštráciu proti zneužívaniu dopadov krízy na úkor zamestnancov. Na protestnom zhromaždení sa zúčastnilo asi 30 000 ľudí. 50 000 ľudí demonštrovalo v piatok aj pri inštitúciách EÚ v Bruseli. Od EÚ žiadali "novú sociálnu dohodu pre Európu", ktorá by "mala dať robotníkom rovnakú ochranu, akú majú banky". Demonštrácia za tie isté požiadavky za účasti 50 000 ľudí sa konala vo štvrtok v Madride.

EÚ predpovedá, že nezamestnanosť v 16 krajinách eurozóny sa tento rok vyšplhá na 9,9 percenta a na budúci rok na 11,5 percenta, čo je najviac od druhej svetovej vojny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu