Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pandémia môže zasiahnuť tretinu populácie

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v prípade vypuknutia pandémie takzvanej prasacej chrípky by sa týmto vírusom nakazila tretina svetovej populácie. Vo štvrtok to uviedol asistent generálneho riaditeľa WHO Keidži Fukuda, ktorý tak odpovedal na čoraz častejšie otázky, či svetová agentúra nereagovala prehnane vzhľadom na to, že väčšina prípadov mala nakoniec mierny priebeh.

"Ak sa pozriete na predošlé pandémie, rozumným odhadom by bolo, že by sa nakazila tretina populácie," povedal Fukuda. Predpovedať počet ľudí, ktorí by mohli chrípke typu A podľahnúť, je však podľa neho "veľmi predčasné", keďže stále nie je jasné, u akej časti nakazených prepuklo vážne ochorenie alebo zomreli.

Ako upozornil, WHO musí pri zvažovaní opatrení zohľadniť fakt, že v prípade pandémie choroba postihne vysoký počet ľudí aj pri malom percente vážne chorých či obetí. Podľa Fukudu sa situácia stále vyvíja a nie je isté, aké bude mať chrípka následky na južnej pologuli, kde je vyšší podiel chudobných krajín.

Mexiko, ktoré je ohniskom nákazy, vo štvrtok zvýšilo oficiálny počet obetí prasacej chrípky na 44. Podľa tamojšieho ministra zdravotníctva Josého Ángela Córdovu však posledné dva smrteľné prípady nie sú nové. Minister aktualizoval aj počet potvrdených prípadov nakazenia, ktorý dosiahol číslo 1160. Córdova však tvrdí, že epidémia v Mexiku dosiahla vrchol minulý týždeň a v súčasnosti je na ústupe.

Počet potvrdených prípadov sa zvýšil aj v USA. Tamojšie zdravotnícke centrá vo štvrtok evidovali 896 nakazených v 41 štátoch. Ďalší výrazný nárast predpokladajú v nasledujúcich dňoch. V USA predtým zaznamenali jediné dve úmrtia na prasaciu chrípku mimo Mexika. Nové prípady hlásili taktiež z Kanady, kde aktuálny počet nakazených dosahuje 213.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu