Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Moskva vyhostí dvoch kanadských diplomatov

Moskva
Moskva

MOSKVA - Rusko vyhostí dvoch kanadských diplomatov v reakcii na nedávne vypovedanie dvoch ruských vyslancov pri Severoatlantickej aliancii z jej sídla v Bruseli, oznámilo v stredu kanadské veľvyslanectvo v Moskve.

Riaditeľku informačnej kancelárie NATO v Moskve Isabelle Françoisovú a jej kolegu by mali vyhostiť, vyhlásil Nicholas Brousseau, hovorca veľvyslanectva, pod ktoré obaja diplomati patria. Veľvyslanca Ralpha Lysyshyna o tomto rozhodnutí informovali v stredu ráno počas stretnutia na ruskom ministerstve zahraničných vecí, uviedol Brousseau. Veľvyslanectvo označilo krok za "kontraproduktívny". "Kanada veľmi ľutuje toto rozhodnutie," povedal Brousseau pre tlačovú agentúru Associated Press. Françoisová sa k veci zatiaľ nevyjadrila.

Ruský veľvyslanec pri NATO Dmitrij Rogozin vo štvrtok vyhlásil, že Severoatlantická aliancia môže očakávať patričné odvetné opatrenia v reakcii na nedávne vyhostenie dvoch ruských vyslancov pri aliancii. Jeho varovné slová nasledovali po tom, ako vedenie aliancie odobralo akreditácie dvom ruským diplomatom. Rogozin akciu NATO označil za "veľmi provokatívnu" a preto "nemôže zostať bez odpovede".

Severoatlantická aliancia vo štvrtok vyhostila dvoch ruských diplomatov v odpovedi na špionážny škandál, ktorý súvisel s odovzdaním tajných informácií Moskve prostredníctvom predstaviteľa estónskych bezpečnostných orgánov. Jedným z diplomatov, ktorí museli opustiť sídlo NATO, je aj syn Vladimira Čižova, moskovského veľvyslanca pri EÚ. Vyhostení Rusi pôsobili v rámci diplomatického zastúpenia Moskvy pri NATO a viaceré indície naznačujú, že šlo o tajných agentov. Hoci NATO nemá informácie o tom, že by boli priamo napojení na estónsky špionážny škandál, aliancia tvrdí, že kauza ohrozila jej bezpečnosť a musela po nej prijať "rázne opatrenia". Estónsky škandál vypukol po tom, ako vysokopostavený predstaviteľ tohto pobaltského štátu údajne posielal tajné informácie do Moskvy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu