Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gruzínsko: Rusko pripravovalo vojenský prevrat!

Protesty v Gruzínsku
Protesty v Gruzínsku

TBILISI - Gruzínska vláda v utorok informovala o prekazení armádneho povstania, ktoré vypuklo neďaleko metropoly Tbilisi.

Podľa agentúry AFP bolo jedným z jeho cieľov prekazenie vojenských cvičení Severoatlantickej aliancie od 6. mája do 1. júna. Britská televízna stanica BBC informovala, že armáda chcela zorganizovať aj atentát na prezidenta Michaila Saakašviliho. Puč mal byť podľa gruzínskeho ministerstva vnútra riadený z Moskvy, tá to však označila za "blúznenie".

Puč na základni Muchrovani vypukol v utorok ráno, uvádza BBC. Rezort vnútra pre televíziu potvrdil, že vysokí predstavitelia armády chceli zavraždiť Saakašviliho a destabilizovať túto kaukazskú krajinu. Vojaci sa tiež pokúšali "prerušiť cvičenia NATO a vojensky zvrhnúť vládu," povedal minister vnútra David Sicharulidze v gruzínskej televízii. "Rebélia pokračuje. Bezpečnostné zložky sú už na mieste," uviedol Sicharulidze. Hovorca jeho rezortu potvrdil, že úrady zatkli jednu osobu. Organizátor puču, ktorým má byť bývalý šéf špeciálnych zásahových jednotiek, je však stále na úteku. Hovorca tiež uviedol, že vláda vedela o príprave povstania už dva mesiace.

Zdroj z prostredia ruských bezpečnostných služieb pre agentúru Itar-Tass tieto informácie opísal ako "blúznenie a agóniu Saakašviliho režimu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu