Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko vyšle do Gruzínska pozorovateľa

BRATISLAVA - Slovensko vyšle do Gruzínska, ktoré vlani čelilo vojenskému konfliktu s Ruskom, vojenského pozorovateľa.

Dnes o tom rozhodla vláda. Zároveň by do krajiny mali cestovať aj dvaja policajti, vyplynulo zo schváleného materiálu.

Zástupca slovenskej armády by mal v hornatom kaukazskom štáte pôsobiť od februára v pozorovateľskej misii Európskej únie EUMM. Cieľom misie je dohliadať na politický vývoj, voľný pohyb osôb či dodržiavanie ľudských práv v regióne. Zahraničný príplatok k mzde vyslaného pozorovateľa či náklady na ubytovanie a stravovanie si zo zdrojov ministerstva obrany vyžiadajú za rok asi 57.300 eur (1,28 milióna korún). Slováci majú zastúpenie aj v ďalšej vojenskej akcii EÚ. Približne štyri desiatky vojakov pôsobia v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

Do rovnakej misie v Gruzínsku by mali vycestovať aj dvaja policajti. Rozhodol o tom minister vnútra Robert Kaliňák, uviedli autori materiálu, ktorí vláda schválila.

Gruzínsko-ruský vojenský konflikt vypukol vlani v auguste. Prozápadne orientovaný prezident Gruzínska Michail Saakašvili sa pokúsil vojensky obsadiť separatistický región Južné Osetsko, ktoré susedí s Ruskom. Moskva však vzápätí odpovedala ofenzívou a Gruzíncov z oblasti vytlačila. Neskôr obidve strany vyhlásili prímerie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu