Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zadržané americké novinárky pôjdu pred súd

Muž protestuje za prepustenie novinárok
Muž protestuje za prepustenie novinárok

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že sa rozhodla vzniesť obvinenia voči dvom americkým reportérkam, ktoré zadržala v marci na svojom území.

"Úrady KĽDR ukončili vypočúvanie amerických novinárok a rozhodli sa ich postaviť pred súd na základe zdokumentovaných zločinov," napísala štátna agentúra KCNA. Nešpecifikovala, aké obvinenia voči Laure Lingovej a Eune Leeovej vznesú. Koncom marca KCNA informovala, že novinárky budú čeliť obvineniam z "ilegálneho prekročenia hranice" a "nepriateľských aktivít". Ak by ich obvinili zo špionáže, hrozí im najmenej päť rokov väzenia.

Reportérky zadržali 17. marca na hranici medzi KĽDR a Čínou. Euna Leeová, kórejská Američanka a Laura Lingová, ktorá je čínskeho pôvodu, pracujú pre kalifornskú televíznu stanicu Current TV. V severovýchodnej časti KĽDR údajne chceli natočiť reportáž o ženách, ktorých obchodníci s ľuďmi nútia k striptízu pre internetových zákazníkov. Chceli sa tiež stretnúť s deťmi utečencov, ktoré sa v KĽDR nachádzajú v právnom vákuu. Juhokórejská televízia YTN uviedla, že severokórejské pohraničné jednotky prekročili rieku Tumen a vstúpili na územie Číny, kde novinárky zadržali.

Komunistický režim KĽDR v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu