Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Alkoholikom dajú na výber: Liečenie alebo väzenie!

VARŠAVA – Medzi väzením a liečením sa možno budú musieť rozhodnúť alkoholici v Poľsku. Vláda by mohla ešte pred letnými prázdninami schváliť zákon. Podľa neho, ak by alkoholik spáchal trestný čin a nešiel by dobrovoľne na liečenie, šiel by do väzenia.

Novelu pripravila štátna agentúra na riešenie problémov s alkoholom. Podľa nej sú doterajšie predpisy neúčinné. „Tí, ktorým súd nariadil liečbu, robia všetko možné, len aby na ňu nemuseli nastúpiť,“ tvrdí riaditeľ agentúry Krzysztof Brzózka.

Podľa údajov agentúry poľské súdy len vlani poslali do protialkoholických liečební 58-tisíc ľudí. Tisíce z nich sa tam liečili iba jeden deň. “Idú skrátka do liečebne, nahlásia to na políciu a na druhý deň z liečebne vychádzajú, aby sa zase napili,“ popísal ich praktiky riaditeľ.

Odborník na liečbu závislosti z varšavského inštitútu psychiatrie a neurológie Bohdan Woronovicz sa tiež domnieva, že štátom nariadená liečba je často fiktívna.“Pacienti si s tým nelámu hlavu, pretože vedia, že im nič nehrozí.“ Podľa neho polícia privezie alkoholika do liečebne, a než policajné aut zmizne, je preč aj alkoholik.

Ak novela zákona v parlamente prejde, dá súd alkoholikovi na výber. Buď si sám nájde protialkoholickú liečebňu a bude sa sám liečiť alebo pôjde rovno za mreže. Väzenie má podľa návrhu zákona hroziť ľuďom, ktorí spáchali nejaký trestný čin alebo sa dostali pred rodinný súd, ktorý v Poľsku napríklad rieši starostlivosť o dieťa.

Alkoholizmus je v Poľsku vážnym problémom. K viac alebo menej pravidelnému popíjaniu sa priznalo až 30 percent neplnoletých. Viac ako 700-tisíc ľudí je na alkohole závislými.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu