Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Poľské médiá majú nové dôkazy o väznici CIA

(Zdroj: Jupiterimages)

VARŠAVA - Poľská vláda údajne vedela o tajnej väznici , ktorú zriadila na poľskom území americká CIA pre ľudí podozrivých z terorizmu. Kabinet sa mal podieľať aj na utajení celej operácie. CIA pri transporte a väznení údajných teroristov pomáhali príslušníci poľských tajných služieb.

Vyplýva to z dokumentov, o ktorých informovali poľské média. Poľskí politici, ktorí vtedy stáli na čele krajiny, všetko popierajú. Podľa informácií denníka Rzeczpospolita a verejnoprávnej televízie TVP bola utajená väznica CIA na vojenskej základni Stare Kiejkuty na severozápade krajiny.

V decembri 2002 tam na blízkom letisku Szymany údajne pristálo lietadlo s agentmi CIA na palube. Mali za úlohu zriadiť väzenie. Od februára 2003 tam pristávali lietadlá, ktoré oficiálne patrili jednej súkromnej americkej firme. Štartovali z Maroka a Afganistanu a nad poľským územím mali po povolení tamojších úradov status vládnych lietadiel. Toto povolenie im údajne vydala kancelária bývalého poľského premiéra Leszeka Millera na podnet ministerstva obrany.

Novinári našli očitého svedka. Podľa neho vyvádzali z lietadiel ľudí s putami na rukách a so zaviazanými hlavami. Dokumentácia o letoch je neúplná. Média napriek tomu objavili faktúru na dodávku paliva pre jedno lietadlo letiace z Kábulu na letisko v Poľsku a späť.

Poľské štátne zastupiteľstvo tento rok vo februári potvrdilo, že v krajine pristávali lietadlá CIA. Prokuratúra sa však nevyjadrila k informácii, že v rokoch 2002 až 2005 v Poľsku boli údajne tajné väzenia CIA. Európsky parlament už dva roky vyzýva Varšavu, aby zaujala stanovisko k tvrdenie o existencii tajných väzníc CIA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu