Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sarkozy: Obama je nezrelý, Merkelová nenápaditá a Zapatero hlúpy

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezidentský palác musel v piatok komentovať najnovšie výroky prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktoré vyvolali rozhorčenie vo svetových metropolách.

Francúzske aj svetové médiá v piatok zverejnili viaceré Sarkozyho výroky, ktoré mali zaznieť na tohtotýždňovom pracovnom obede s poslancami francúzskeho parlamentu a v ktorých ani trochu nešetril najvplyvnejších svetových politikov.

Najmenej lichotivé boli poznámky o španielskom premiérovi Josém Luisovi Zapaterovi, ktorý podľa Sarkozyho "nie je príliš bystrý". Obama síce podľa neho bystrý je, zato mu chýba skúsenosť. Dostalo sa aj na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá v boji proti ekonomickej kríze podľa Sarkozyho nedokázala nič iné, len kopírovať jeho vlastné nápady.

Elyzejský palác popiera, že by tieto výroky vôbec niekedy z úst prezidenta zazneli. Viacerí poslanci, na ktorých sa odvoláva pôvodná správa francúzskeho denníka Libération, však trvajú na svojom. "Možno naozaj nie je príliš bystrý. Ale poznám ľudí, ktorí bystrí sú, a ktorí sa nedostali ani do druhého kola prezidentských volieb," povedal Sarkozy o Zapaterovi. Obama síce podľa neho má "skvostné myšlienky, je veľmi šikovný a charizmatický", no "bol zvolený len pred dvoma mesiacmi a nikdy predtým neriadil ani ministerstvo". "Nie je to vždy dokonalé, najmä čo sa týka procesu rozhodovania a jeho efektívnosti," popísal Sarkozy svoje výhrady voči americkému prezidentovi.

Dokonalá podľa Sarkozyho rozhodne nie je ani Angela Merkelová. Prinajmenšom nemá tak dobré nápady ako francúzsky prezident. "Keď si uvedomila, aký je stav nemeckých bánk a automobilového priemyslu, vedela, že nemá na výber a musí nasledovať moje riešenia," mal povedať Sarkozy o svojej nemeckej kolegyni. Ocenil naopak talianskeho prezidenta Silvia Berlusconiho. Ten Sarkozymu zaimponoval najmä tým, že sa mu podarilo dostať do prezidentského paláca aj po tretí krát. "V demokracii je dôležité byť znovuzvolený," povedal.

Komentárom francúzskeho prezidenta, ktoré síce Elyzejský palác popiera, no potvrdzujú ich viacerí účastníci diskusie, venujú pozornosť viaceré vplyvné médiá najmä v dotknutých krajinách. Veľkú kritiku zožali predovšetkým v španielskej tlači. Britský denník The Guardian zverejnil v piatok materiál o Sarkozyho "slovnom úlete" na titulnej strane pod názvom "Hlúpy, nezrelý a irelevantná - Sarkove výroky o iných politikoch".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu