Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jackie Chan sa zastal komunistov a urazil krajanov

Jackie Chan
Jackie Chan

HONGKONG - Hviezda filmového plátna Jackie Chan nahneval svojich krajanov z rodného Hongkongu a neďalekého Taiwanu. O Číňanoch sa totiž vyjadril, že by mali byť "kontrolovaní".

"Nie som si istý, či je dobré mať slobodu, alebo nie," vyhlásil v sobotu Chan. "Stále viac začínam cítiť, že my Číňania potrebujeme byť kontrolovaní. Ak nie sme kontrolovaní, robíme si čo len chceme," povedal herec na pôde najľudnatejšej krajiny sveta, ktorá je pre svoj nedemokratický režim častým terčom kritiky zo strany západných krajín.

Zatiaľ čo Chanove názory vyslovené počas ekonomického fóra v čínskej provincii Chej-nan vyvolali u väčšiny publika potlesk, zákonodarcovia z Taiwanu a Hongkongu s takým nadšením nereagovali. "Urazil čínsky ľud. Číňania nie sú domáce zvieratá," povedal pre agentúru AP poslanec Leung Kwok-chwung. "Čínska spoločnosť potrebuje demokratický systém na ochranu ľudských práv a zavedenie vlády zákona," dodal. Ďalší poslanec, Albert Cho, Chanove názory označil za "rasistické".

Po návrate pod čínsku správu v roku 1997 Hongkong získal vysoký stupeň nezávislosti. Po desiatich rokoch však obyvatelia stále volia iba polovicu 60-členného zákonodarného zboru, zatiaľ čo najvyššieho predstaviteľa vyberá 800 členov výboru zloženého prevažne z prívržencov Pekingu. Napriek tomu si Číňania v Hongkongu stále užívajú oveľa viac západných občianskych slobôd ako ich kontinentálni krajania. Taiwan sa od Číny oddelil počas občianskej vojny v roku 1949, Peking si však na ostrove nepriamo stále udržiava vplyv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu