Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozložili gang, po celej EÚ šíril falošné eurá!

VARŠAVA - Poľská polícia rozložila zločinecký gang, ktorý distribuoval falošné 50 a 100-eurové bankovky do celej Európskej únie, najmä do Francúzska, Nemecka, Holandska a Španielska, informovali v stredu poľské úrady.

Zločinecká skupina je podozrivá z toho, že dala do celoeurópskeho obehu desiatky tisíc falošných eurobankoviek. Pri policajnej akcii, ktorá sa uskutočnila po ročnom vyšetrovaní v spolupráci s úradom Európskej polície Europol, bolo zadržaných 32 podozrivých.

"Polícia využila veľkonočné sviatky na prípravu a vykonanie zatýkania," uviedol hovorca polície Mariusz Sokolowski pre tlačovú agentúru AFP. Podľa Sokolowského gang, z ktorého identifikoval len 29-ročného Radoslawa B., pochádzal z Poľska, avšak operoval aj z jednej talianskej adresy.

Drvivú väčšinu zatknutých tvoria občania Poľska, zadržaná však bola aj jedna Rumunka, informovala prokurátorka Beata Syk-Jankowska. Mnohých už obžalovali a tí následne priznali vinu. Čelia trestu odňatia slobody vo výške 10 rokov. Dvadsaťpäť podozrivých zadržali v ich domoch počas simultánnych razií na 30 miestach v Lubelskom vojvodstve na východe Poľska. Na zásahu sa zúčastnilo 300 príslušníkov polície a členov národného protiteroristického útvaru. Dvaja ďalší sa polícii vzdali, piatich zadržali ešte skôr a je ešte možné ďalšie zatýkanie, uviedla Syk-Jankowska. "Členovia gangu, konkrétne dvadsiatnici, cestovali za hranice a stretávali sa s ďalšími členmi siete, ktorý im dali falošné bankovky," vysvetlila. "Bankovky používali v obchodoch a výdavok, ktorý získali späť, potom prinášali lídrom gangu. Za to dostali následne zaplatené," dodala.

Podľa Sokolowského polícia stále nenašla tlačiareň, odkiaľ falošné bankovky pochádzali. "Pracujeme na tom. Je to mimo Poľska, v ďalšej členskej krajine EÚ," dodal bez bližších detailov, nakoľko vyšetrovanie stále prebieha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu