Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Amerického kapitána oslobodili iba tri výstrely

USS Bainbridge
USS Bainbridge

MOGADIŠO/WASHINGTON - Len tri výstrely ostreľovačov námornej pechoty stačili na zabitie trojice somálskych pirátov. Tí zadržiavali amerického námorného kapitána Richarda Phillipsa na záchrannom člne. Takto vysvetlil koniec dramatického únosu pre agentúru AP americký admirál William Gortney.

Záchranná akcia sa podľa neho začala krátko potom, čo námorníci na americkej lodi USS Bainbridge zazreli únoscov „s vystrčenými ramenami a hlavami“. Na otázku, ako mohli ostreľovači po tme zabiť každého z pirátov jedinou ranou a to navyše z lode, ktorá sa húpala na vlnách, Gortney odpovedal, že sú „mimoriadne, mimoriadne dobre vycvičení“.

Doplnil tak predchádzajúce vyhlásenia vysokých činiteľov ministerstva obrany. Uvádzali, že ostreľovači začali strieľať hneď potom, ako zbadali, že jeden z pirátov drží samopal typu kalašnikov tak blízko pri Phillipsovi, že sa zdalo, ako by sa ho ním dotýkal. Druhí dvaja piráti navyše zdvihli hlavu, čím ostreľovačom poskytli terč.

Štvrtý z pirátov, ktorý to prežil, je údajne mladík vo veku 16 až 20 rokov. Vzdal sa sám ešte predtým, ako ostreľovači vypálili na pirátov osudné rany. Jeden z námorníkov uviedol, že pirát skočil do malého plavidla, ktoré viezlo potraviny pre čln s únoscami a Phillipsom. Požiadal posádku aby ho vzala na loď Bainbridge. Potreboval aj lekárske ošetrenie. Pri útoku na loď Maersk Alabama, ktorú chceli piráti obsadiť, ale posádka amerických námorníkov ich premohla, ho bodli do ruky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu