Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajt je podozrivý zo smrti demonštranta

LONDÝN - Britská polícia sa dostala pod tieň podozrenia zo zneužívania právomocí po tom, ako sa na verejnosť dostalo video, na ktorom vidieť člena bezpečnostných zložiek, ako násilným spôsobom zráža jedného demonštranta na zem.

Stalo sa tak počas protestov počas summitu G20 v Londýne a demonštrant svojim zraneniam nakoniec podľahol. V stredu o tom informoval zástupca vlády.

Vyšetrovatelia nariadili opätovnú obhliadku tela 47-ročného Iana Tomlinsona, ktorý zomrel počas cesty z práce počas protestov minulú stredu tesne pred začiatkom summitu. Podľa úradov stál za Tomlinsonovým úmrtím srdcový infarkt. Britský denník Guardian však zverejnil amatérsky videozáznam, ktorý vniesol do prípadu nové svetlo.

"Toto video jasne ukazuje nevyprovokovaný útok zo strany policajta, ktorý muža sotil. Je to odporné. Musí prísť k novému hĺbkovému kriminálnemu vyšetrovaniu," vyhlásil hovorca britskej opozičnej Liberálnej strany, ktorý má na starosti rezort spravodlivosti. V stredu v noci televízna stanica Channel Four odvysielala ďalší, tentoraz už profesionálny, videozáznam. Tomlinson sa na ňom stáva terčom útoku policajta, ktorý ho zrazí na zem. Ide o rovnaký incident zachytený z iného uhla.

Ulice finančného centra hlavného mesta, kde sa tragédia odohrala, zaplnili počas summitu krajín skupiny G20 tisíce demonštrantov. Napriek tomu, že poriadok strážilo 4700 policajtov, protesty sa neobišli bez násilností.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu