Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obamov dvojník propaguje pôžičky na nízky úrok

Obamov dvojník Michael Lamar
Obamov dvojník Michael Lamar

ISTANBUL - Vysielanie je prerušené tlačovou konferenciou. Na pódium, kde je americká vlajka a logo Bieleho domu, vstupuje štíhly muž v obleku. "Rád by som oznámil ekonomický balíček. Ale už to urobila jedna banka v Turecku. Je to Garanti. Prial by som si, aby sme mali Garanti v Amerike," vraví. Netreba sa však nechať zmiasť. Je to reklama v tureckej televízii.

Hercom je Michael Lamar (44) z amerického štátu Pensylvánia, dvojník prezidenta Baracka Obamu. A robí reklamu pre tureckú banku. Na svojich internetových stránkach o tom v nedeľu, v deň Obamovho príletu do Turecka, informovala televízna stanica CNN.

Počas minulého mesiaca obletela táto reklama v podobe televíznych šotov a reklamných pútačov celú zem. Warholovské spodobnenie amerického prezidenta na nej slúži k propagácii pôžičiek na nízký úrok. Ľudia ktorí reklamu vymysleli, tvrdia, že Obamov dvojník je presne ten chlap, ktorého na reklamu stimulačného balíčku banky Garanti potrebovali.

"Za bývalého prezidenta by sme asi túto reklamu nevysielali. Ale Obama stelesňuje nádej, a to nielen pre Spojené štáty, ale pre celý svet," povedal Can Celikbilek, ktorý v reklamnej spoločnosti Alametifarika píše scenáre. Pre Lamara je svojím spôsobom iróniou, že priletel do Turecka, aby tam natočil reklamu pre nejakú banku. Sám je totiž čerstvou obeťou svetovej hospodárskej krizy.

"V januári ma prepustili z JP Morgan Chase Bank v USA," uviedol v telefonickom rozhovore z Pensylvánie. "Po 18 rokoch vo firme ma jednoducho vyhodili. Teraz som nezamestnaný." Lepšie povedané bol. Jeho zarážajúca podobnosť s americkým prezidentom náhle bývalému softwarovému analytikovi ponúkla možnosť novej kariéry a novej obživy pre ženu a dieťa. "Uvidím, kam ma to zavedie," povedal.

Lamara teraz zastupuje castingová agentúra v Los Angeles, ktorá sa špecializuje na dvojníkov slávnych ľudí. Od chvíle, kedy objavil svoj nový "talent", už Lamar cestoval do Holandska, kde vystupoval v reklame pre predajcu likérov, a do Paríža, kde sa stretol s poslancami Národného zhromáždenia ako súčasť kampane s cieľom upozorniť na rasovú otázku vo Francúzsku. "To bolo pre mňa veľmi vzrušujúce, skutočná pocta," reagoval Lamar.

Počas jeho krátkej návštevy v Turecku ľudia neverili vlastným očiam, keď ho videli. "Dokonca i v štúdiu ľudia hovorili 'Jéj, to je Obama?'" uviedol Celitbilek.

Zdá sa, že zvolenie Baracka Obamu kurz USA v Turecku prenikavo vylepšilo. Bývalý prezident George Bush "bol diktátor, ktorý napádal iné krajiny", povedal Abdurrahman Ozdemir, predajca cigariet v malom pouličnom stánku v Ankare. "Ale Obamu máme radi, pretože sa nechce miešať do vojen v iných krajinách." "Ameriku sme začali mať radi a začala sa nám páčiť kvôli Obamovi," vraví Begum Arincová (33). "Nechcem sa pozerať, ako umierajú ľudia. Nechcem žiadnu vojnu. Preto chcem veriť v Obamu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu