Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Súd odsúdil 13 Srbov za mučenie a vraždy

(Zdroj: Jupiterimages)

BELEHRAD - Srbský súd pre vojnové zločiny odsúdil 13 Srbov za mučenie a zabitie chorvátskych zajatcov počas vojny za nezávislosť Chorvátska.

Sedem bývalých srbských vojakov dostalo maximálny trest vo výške 20 rokov väzenia. Ostatných odsúdili na päť až 15 rokov. "Obvinení sú vinní, pretože mučili a zabili vojnových zajatcov," vyhlásil hlavný sudca Vesko Krstajič. Pôvodne bolo obžalovaných 18 bývalých vojakov, päť z nich však súd zbavil obvinení. Prokuratúra sa chce proti ich oslobodeniu odvolať.

Prípad sa stal v novembri 1991 na prasacej farme pri východochorvátskom meste Vukovar, kde zhromaždili 200 vojnových zajatcov hospitalizovaných vo vukovarskej nemocnici. Srbskí vojaci rozdelili Chorvátov do menších skupín a nad spoločným hrobom ich postrieľali.

Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1991 po vyhlásení nezávislosti Chorvátska. Etnickí Srbi sa proti vyhláseniu nezávislosti postavili a za podpory Belehradu sa im podarilo zmocniť asi tretiny chorvátskeho územia. Konflikt sa skončil v roku 1995 víťazstvom chorvátskych síl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu