Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzku odsúdili na 60 rokov väzenia

(Zdroj: Jupiterimages)

MEXIKO - Mexický súd znížil pre Francúzku trest za údajný únos z 96 na 60 rokov odňatia slobody. V utorok v noci o tom prostredníctvom vyhlásenia informovali mexické úrady. Rozsudok v prípade 34-ročnej Florence Cassezovej, ktorý bol úzko sledovaný vo Francúzsku, prišiel iba niekoľko dní pred oficiálnou návštevou krajiny francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

"Vzali mi moju poslednú nádej," uviedla pre tlačovú agentúru AFP Cassezová počas telefonátu z väznice. "Ôsmeho marca to budú tri roky a tri mesiace ktoré mi vzali z môjho života." Cassezovej právnik Franck Berton vyjadril svoje rozhorčenie nad rozsudkom a trval na tom, že jeho klientka je nevinná. "Je to škandál, hanba... rana pre slobodu a život," uviedol Berton s tým, že "všetko poukazuje na jej nevinu".

Cassezová, ktorú väznia v Mexiku od roku 2005, vyhlásila, že nevedela o ilegálnej činnosti jej bývalého mexického snúbenca Israela Vallartu, ktorý bol pravdepodobne šéfom zločineckého gangu. Cassezovú zadržali vo Vallartaovom dome v decembri 2005. V tom čase sa tam nachádzalo niekoľko unesených ľudí, ktoré polícia zachránila. "Začala plakať", keď počula rozsudok týkajúci sa jej odvolania, povedal právnik. "Je zhnusená touto ďalšou nespravodlivosťou."

V súdnom procese v roku 2006 bola Cassezová za štvornásobný únos a držanie zbraní odsúdená na 96 rokov väzenia. Jej osud zaujal niekoľkých francúzskych predstaviteľov vrátane Sarkozyho, ktorý sa stretol s jej rodičmi v máji 2008. Francúzski senátori a regionálny predstaviteľ v utorok naliehali na Sarkozyho, aby pre túto záležitosť "odložil alebo dokonca zrušil" jeho cestu.

"Oznámiť takýto rozsudok pár dní pred oficiálnou návštevou nie je iba urážkou pre Francúzsko, ale tiež provokáciou voči francúzskemu prezidentovi," uviedli vo svojom vyhlásení Jean-Luc Romero, predstaviteľ regiónu Île-de-France, a senátori Alain Fouche a Jean-Rene Lecerf.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu