Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pašeráci prinútili migrantov vyskočiť z lode, 17 umreli

ŽENEVA - Najmenej šiesti migranti sa utopili a ďalších 11 je nezvestných a pravdepodobne mŕtvych po tom, ako ich obchodníci s ľuďmi vyložili vo vodách Adenského zálivu.

Obchodníci viezli na palube 52 Somálčanov a Etiópčanov a išlo o jednu zo siedmich lodí, ktorým sa v piatok podarilo doplávať zo Somálska do Jemenu, informoval Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHCR). Sedemnástich ľudí prinútili pašeráci zoskočiť z lode, keď sa blížila k pobrežiu pri meste Husejsa.

"Keď pašeráci spozorovali prítomnosť jemenskej polície na pobreží, odmietli sa priblížiť k brehu a prinútili pasažierov vyskočiť z lode do hlbokej vody," napísala UNHCR vo vyhlásení. Migranti, ktorí cestu prežili, uviedli, že loď vyplávala vo štvrtok z regiónu okolo somálskeho mesta Bossasso. Podľa prvých informácií sa na pobrežie dostalo 35 ľudí, ktorým poskytli prvú pomoc, jedlo a vodu, neskôr ich previezli do prijímacieho strediska UNHCR. Ide o tretí tohtoročný smrteľný incident v Adenskom zálive.

Tento rok sa na jemenské pobrežie dostalo 168 ľudí s 9449 ľuďmi na palube. Počet obetí je zatiaľ 47; 23 tiel pochovali, 24 zatiaľ nenašil, píše sa vo vyhlásení úradu vysokého komisára. Oproti minuloročným štatistikám za rovnaké obdobie ide o nárast. "Obávame sa toho, že by tento trend mohol pokračovať počas celého roka 2009.

V roku 2008 prešlo cez Adenský záliv do Jemenu viac ako 50 tisíc ľudí, čo naplnilo kapacity a zdroje UNHCR," píše sa vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu