Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bush je krok od zvolenia

George Bush
George Bush

WASHINGTON – Voliči v americkom štáte Ohio podporili v prezidentských voľbách republikánskeho obhajcu mandátu Georgea Busha, ktorý sa tak výrazne priblížil k znovuzvoleniu.

Americké televízie odhadli, že vyhral i v ďalších kľúčových štátoch – v Colorade a predovšetkým na Floride.

Podľa priebežného sčítania tak Bushovi chýba ku zvoleniu už len hlas jedného voliča. Po víťazstve na Aljaške a v Ohiu má Bush zaistené hlasy 269 voliteľov a pre zvolenie je potrebných minimálne 270 z 538 voliteľov.

Bush podľa odhadov vyhral na Floride, ktorá je jedným z kľúčových štátov pre víťazstvo. Na Floridu, kde je guvernérom jeho brat Jab, pripadá 27 voliteľov. Kontroverzné sčítanie na Floride zaistilo Bushovi víťazstvo aj vo voľbách pred štyrmi rokmi.

Bush tiež podľa amerických televízií zvíťazil v štáte Colorado, ktorý bol podľa prieskumov neistý. V ďalšom takom štáte, Minnesote vyhral Kerry. Demokratický kandidát si pripísal voliteľov v štáte Maine, New Hampshire a Washington. Bush splnil očakávania víťazstvom v štáte Aljaška.

Kerry zabodoval v ďalšom z kľúčových štátov – Pensylvánii, na ktorú pripadá 21 voliteľov a získal i hlasy 55 voliteľov z ľudnatej Kalifornie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu