Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po zvolení Obamu má Ku Klux Klan rekordný príliv záujemcov!

WASHINGTON - Zvolenie Baracka Obamu za prvého amerického prezidenta tmavej pleti vyprovokovalo v Spojených štátoch útoky na etnické menšiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké organizácie na ochranu ľudských práv. Podľa nich situácia pripomína vlnu nenávisti voči moslimom, ktorá zasiahla USA po teroristických útokoch na New York a Washington 11. septembra 2001.

Medzi útokmi na etnické menšiny prevažujú podľa organizácií vyhrážky a zastrašovanie. Niektorí Obamovi voliči napríklad našli v záhrade pred domom ohorený drevený kríž, jeden zo symbolov radikálneho Ku Klux Klanu.

Okrem vyhrážok ale zaznamenali aj niekoľko prípadov násilností. Už počas volebnej noci zo štvrtého na piateho novembra zbili dvaja bieli mladíci v New Yorku černocha, pričom počas bitky ho urážali a oslovovali Obama. Zatiaľ najhorší incident sa stal minulý týždeň, keď sedem mužov z rasových dôvodov ubodalo v New Yorku jedného Hispánca.

Vyhrotená nálada v spoločnosti prispieva aj k rastúcej popularite organizácií, ktoré hlásajú nadradenosť bielej rasy. Podľa amerických ochrancov ľudských práv zaznamenávajú skupiny ako Ku Klux Klan rekordný príliv záujemcov o členstvo.

Okrem Obamovho zvolenia za prezidenta k obľube extrémistov prispieva aj rastúca nezamestnanosť v dôsledku finančnej krízy a ohlásenie demografických trendov, podľa ktorých budú belosi v USA tvoriť v polovici 21. storočia menšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu