Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Gruzínsku podľa Rusov bojovali žoldnieri z Čiech, USA a Turecka!

PETROHRAD - Rusko má dôkazy o tom, že občania členských štátov NATO vrátane Českej republiky, USA a Turecka, bojovali v päťdňovej rusko-gruzínskej augustovej vojne na strane Gruzínska. Vyhlásil to dnes šéf vyšetrovacieho výboru ruskej generálnej prokuratúry Alexander Bastrykin.

Popredný predstaviteľ gruzínskych bezpečnostných zložiek označil toto tvrdenie za nezmyselné. Ako dodal, podľa zákona môžu v gruzínskych ozbrojených silách slúžiť len občania Gruzínska.

Na otázku týkajúcu sa národnosti zahraničných bojovníkov, ktorí sa zúčastnili na boji, Bastrykin odpovedal: Boli z "Ameriky, Českej republiky, Čečenska, pobaltských štátov, Ukrajiny a Turecka". Podľa neho išlo len o malý počet ľudí. "Plnili predovšetkým podporné úlohy," dodal. Súčasne tvrdil, že absolvovali výcvik v gruzínskych ozbrojených silách.

"Boli tam aj dvaja ostreľovači... jeden z Ukrajiny a myslím že tiež Lotyška," uviedol. Bastrykin označil prítomnosť zahraničných bojovníkov za zločin a uviedol, že túto otázku nastolí na stretnutí so zástupcami Interpolu.

„Je naozaj ťažké komentovať takéto absurdné vyhlásenia. V gruzínskej armáde sú len gruzínski občania, ako to stanovuje zákon,“ vyhlásil šéf gruzínskej Bezpečnostnej rady Alexander Lomaja. Ako dodal, tvrdenia, že „takmer polovica sveta bojovala v auguste v našej armáde, je len fantazírovaním tých ľudí v ruskom vedení, ktorí by radi ospravedlnili vraždenie pokojného obyvateľstva“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu