Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kandidát na Nobelovu cenu je zločinec, tvrdí Čína

PEKING - Čínska vláda vo štvrtok upozornila, že údajný čínsky nominant na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier, aktivista Chu Ťia je zločinec a udelenie prestížneho ocenenia jemu by znamenalo zasahovanie do vnútorných záležitostí najľudnatejšej krajiny sveta.

Niektorí pozorovatelia predpovedajú, že tohtoročnú cenu môžu v piatok udeliť práve Chuovi alebo inému čínskemu disidentovi, keďže svet si v roku 2008 pripomína 60. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv Organizácie Spojených národov.

"Každý vie, čo za človeka je Chu Ťia. Je to zločinec, ktorého štátne súdy usvedčili a odsúdili za podnecovanie k podvracaniu štátnej moci," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čhin Kang. "Ak udelia cenu za mier takejto osobe, bude to hrubým zasahovaním do čínskych vnútorných záležitostí ako aj do nášho nezávislého súdnictva."

Tridsaťšesťročný Chu je známy ako aktivista v oblasti ľudských práv, ochrany životného prostredia a pomoci obetiam AIDS.

V súčasnosti si odpykáva triapolročný trest odňatia slobody za podvratnú činnosť. Medzi potenciálnych laureátov Nobelovej ceny zaraďujú aj ďalších kritikov čínskej komunistickej vlády, ako je demokratický aktivista Wej Ťing-šeng, právnik Kao Či-šeng a zástupca čínskej ujgurskej menšiny Rabíja Kadír. Zoznam 197 tohtoročných nominantov udržiavajú v tajnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu