Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kim Čong-il sa vracia na scénu, tvrdia analytici

Kim Čong-il
Kim Čong-il

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-il, ktorý mal nedávno podľa západných médií utrpieť infarkt, vyslal svetu signál, že je späť. Jeho sobotné objavenie v hľadisku futbalového štadióna na univerzitnom zápase je toho podľa analytikov jasným dôkazom.

Kim sa objavil v hľadisku futbalového štadióna na univerzitnom futbalovom zápase, ktorým si tamojšia vysoká škola pripomínala svoje výročie, informovali v sobotu severokórejské tlačové agentúry. Za posledných 51 dní išlo o prvý prípad, kedy sa komunistický vodca objavil na verejnosti. 66-ročnú severokórejskú hlavu štátu nevideli od polovice augusta. Nezúčastnil sa dokonca ani na dvoch kľúčových udalostiach - 60. výročí vzniku Severnej Kórey a kórejského Dňa vďakyvzdania. Severokórejské rádiá a televízie v nedeľu pokračovali v informovaní o Kimovej účasti na zápase. Informácia sa však stále nedá overiť, keďže tamojšie médiá o tejto udalosti neodvysielali žiadny zvukový, fotografický ani audiovizuálny materiál.

"Kim vysiela domov aj do sveta správu, že v jeho republike neexistuje žiadny problém," myslí si profesor na Kórejskej Univerzite v Soule Kim Čong-hjun. "Severokórejský líder sa rozhodol pre prirodzený, nenápadný návrat... KĽDR to má celkom dobre vypočítané: 'Pozrite, naša republika je v absolútnom poriadku'," dodal.

Kim sa oficiálne ujal najvyššieho štátneho úradu v roku 1997, kedy komunistické žezlo prebral od zakladateľa KĽDR a zároveň svojho otca Kima Il-Sunga. Obaja tak založili prvú a zatiaľ jedinú komunistickú dynastiu na svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu