Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Proti Lukašenkovi protestovalo 300 aktivistov

MINSK - Asi 300 opozičných aktivistov sa zhromaždilo v hlavnom meste Bieloruska po tom, čo sa v krajine zatvorili volebné miestnosti po parlamentných voľbách.

Prevažne mladí ľudia protestovali od 20. hodiny miestneho času (19:00 SELČ) na Októbrovom námestí proti zmanipulovanej predvolebnej kampani a prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. V rukách zvierali transparenty ako "Nie fraške", "Diktatúra by mala skončiť na smetisku dejín", alebo "Nie ruským vojenským základniam". Okrem toho mávali aj vlajkami Európske únie a bývalými bieloruskými červeno-bielo-červenými zástavami zrušenými Lukašenkom v roku 1996.

Na námestí sa v tom čase zhromaždilo aj zopár uniformovaných policajtov, ich počet bol však ďaleko nižší ako počas predchádzajúcich podobných demonštrácií, napríklad proti výsledkom prezidentských volieb v roku 2006. V nich zvíťazil s drvivým náskokom "posledný diktátor Európy", ako bieloruského vodcu prezýva najmä Západ.

Prvé výsledky parlamentných volieb, ktoré sa skončili v nedeľu o 20. hodine tamojšieho času, by mali byť známe v pondelok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu