Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Kongres a vláda sa dohodli na finančnom záchrannom pláne

George W. Bush
George W. Bush

WASHINGTON - Lídri amerického Kongresu a administratíva prezidenta Georgea Busha sa v sobotu v noci dohodli na detailoch záchranného plánu pre finančný systém v hodnote 700 miliárd dolárov, ktorý má pomôcť oslabenej ekonomike.

Snemovňa reprezentantov bude o pláne hlasovať v nedeľu, Senát v pondelok. Plán je zameraný na obnovenie likvidity na finančných trhoch a oživenie kolabujúcej ekonomiky prostredníctvom investície, ktorou vláda vykúpi cenné papiere spojené s hypotékami a ďalšie problémové aktíva od finančných spoločností. Po nočnom rokovaní o tom informovala predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová. Minister financií Henry Paulson dodal, že už treba doladiť len určité detaily.

Plán predpokladá založenie vládneho fondu, ktorý bude od finančných inštitúcií a investorov odkupovať problémové úvery a pôžičky a chrániť ich tak pred možným krachom. Do vládneho portfólia sa tak dostanú nesplácané dlhy v hodnote stoviek miliárd dolárov, na čo sa použijú peniaze daňových poplatníkov. Vláda sa neskôr bude snažiť predať nakúpené aktíva za čo najlepšiu cenu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu