Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Autora fotografií princeznej Diany a Fayeda uznali vinným

Vrak Auta, vktorom zahynula princezná Diana s dodim Al-Fayedom
Vrak Auta, vktorom zahynula princezná Diana s dodim Al-Fayedom (Zdroj: ČTK)

PARÍŽ - Parížsky súd uznal britského fotografa Jasona Frasera vinným za narušenie súkromia princeznej Diany a jej partnera Dodiho Fayeda, ktorých odfotil na jachte krátko pred ich smrťou v roku 1997.

Prípad vrátil na súd Mohamed Al Fayed, otec zosnulého Dodiho Fayeda. Paparazzi a vydavateľstvo francúzskeho týždenníka Dimanche, ktorý fotografie zverejnil, dostali pokutu po 3000 eur (približne 90-tisíc slovenských korún), musia tiež zaplatiť 3000 eur za súdne trovy. Fraserovi sudca navyše nariadil zaplatiť Al Fayedovi za spôsobené škody 5000 eur (približne 150-tisíc slovenských korún).

Sudca tak zmenil rozsudok iného súdu z roku 2006, podľa ktorého je autor snímok bozkávajúceho sa páru nevinný. Fotograf predal zábery britskému bulváru a do zahraničia. Prípadom sa zaoberali v Paríži, pretože denník predávali aj vo Francúzsku a zábery zverejnili týždenníky Paris Match a France Dimanche. V roku 2006 sudca uznal argument, že Fraser súkromie Diany a Dodiho Fayeda nenarušil, pretože sa pred ním nesnažili skryť.

Najnovší rozsudok sa opiera o tvrdenie, že paparazzi pracujú z veľkej diaľky s použitím výkonných objektívov, helikoptér a člnov. Neskrývanie sa pred fotografmi preto podľa rozhodnutia "nemôže byť vysvetlené ako implicitné akceptovanie, že ich odfotografujú". France Dimanche je podľa sudcu vinný, pretože publikoval zábery "zobrazujúce pár v intímnej chvíli, získané spôsobom narušujúcim súkromie". Fotografov obhajca William Bourdon sa vyjadril, že "rozhodnutie je z právneho hľadiska extrémne sporné".

"Veľmi dúfame, že najvyšší súd zvráti tento čudný rozsudok," dodal. Londýnčan Fraser, ktorý plynulo hovorí po francúzsky, bol údajne v blízkom kontakte s princeznou z Walesu týždne pred jej smrťou. V deň havárie, v ktorej okrem nej zahynul Dodi Fayed a ich šofér, v Paríži nebol. "Ja som ten, kto odhalil ich vzťah, neviem či je to dobre alebo zle, ale ľudia si ma zapamätajú," povedal v roku 2002 pre britskú stanicu BBC.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu