Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Operácia proti pirátom je výstrahou, tvrdí Sarkozy

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v utorok vyhlásil, že vojenská operácia francúzskeho námorníctva, počas ktorej oslobodili dvoch občanov Francúzska, je "výstrahou pirátom". Sarkozy v prejave, ktorý priniesla v priamom prenose televízna stanica LCI zároveň vyzval na mobilizáciu svetového spoločenstva proti "kriminálnemu priemyslu", ktorým sa stalo unášanie námorníkov pri somálskych brehoch.

"Táto operácia je varovaním pre všetkých, ktorí sa venujú tejto kriminálnej aktivite. Francúzsko to považuje za neprípustné," zdôraznil Sarkozy. Francúzsky prezident vyzval na vznik námornej polície, pretože podľa jeho slov "Francúzsko samé nemôže zabezpečovať bezpečnosť tohto námorného regiónu“.

Francúzska armáda oslobodila dvoch Francúzov, ktorých dva týždne zadržiavali somálski piráti. Pri operácii zahynul jeden pirát. "Jeden pirát zahynul a šiesti boli zajatí počas operácie, ktorú nariadil prezident Nicolas Sarkozy," uvádza sa v utorok vo vyhlásení Elyzejského paláca. Piráti uniesli francúzsku jachtu registrovanú vo Venezuele v Adenskom zálive 2. septembra. Loď sa nachádzala v dedine Bargal v somálskom regióne Puntland na severe krajiny, kde majú piráti útočisko.

Tento rok išlo už o druhú vojenskú operáciu proti somálskym pirátom. V apríli francúzske jednotky oslobodili 30 členov posádky luxusnej francúzskej plachetnici, pričom zajali 6 pirátov. Prezident tiež poďakoval za pomoc Nemecku a Thajsku, ktoré sa na operácii bližšie nešpecifikovaným spôsobom podieľali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu