Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Madrid: Lietadlo údajne havarovalo pre explóziu na palube

Lietadlo vzlieta neďaleko miesta havárie
Lietadlo vzlieta neďaleko miesta havárie

BRATISLAVA - Haváriu lietadla na madridskom letisku Barajas, pri ktorej zahynuli desiatky ľudí, údajne zapríčinila explózia na palube.

Následný dym bol viditeľný vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od miesta tragédie, píše internetová stránka spravodajskej televízie CNN. Nehoda sa stala pri tom, ako sa lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Spanair pokúšalo vzlietnuť, no hneď muselo núdzovo pristáť.

Okrem mŕtvych hlásia španielske úrady 19 vážne a 25 mierne zranených. Na palube letu, ktorý smeroval do mesta Las Palmas na Kanárskych ostrovoch, bolo počas havárie 173 ľudí. Táto nehoda patrí medzi najväčšie letecké tragédie v Európe za posledné roky.
Stále sú nejasné presné počty obetí. CNN Plus hovorí o 47 mŕtvych, španielsky denník El Mundo píše dokonca o 140 obetiach. Z miesta havária začali okamžite po pristátí vychádzať mraky dymu.

Na mieste sa hneď objavili hasičské vozidlá a helikoptéry, ktoré okrem lietadla hasili aj horiacu trávu. K lietadlu okamžite začali prúdiť rady sanitiek, ktoré odvážali zranených do blízkych nemocníc. Španielska novinárka Carlota Fominová pre CNN povedala, že hovorila s jedným z cestujúcich, ktorý bol na palube lietadla. Ten jej opísal výbuch a oheň v zadnej časti stroja. Ďalší španielsky novinár z miesta činu Manuel Maleno sa pre britskú televíziu BBC vyjadril, že lietadlo "sa rozpadlo na kúsky".

Spanair je jednou z troch najväčších leteckých spoločností v Španielsku, vlastní ju švédska firma SAS. Hovorca Spanair sa pre agentúru AFP vyjadril, že na palube bolo 164 pasažierov a deväť členov posádky. "Spanair robí všetko, čo sa dá, aby pomohlo španielskym úradom v tomto ťažkom období," píše sa v oficiálnom vyhlásení aeroliniek, ktoré však nepriniesli žiadne ďalšie konkrétne detaily. Letisko Barajas je v súčasnosti uzatvorené, no do plnej prevádzky by sa malo vrátiť ešte v stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu