Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pretrhla sa priehrada, utiecť muselo 50 tisíc ľudí

(Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Okolo 50 tisíc ľudí muselo utiecť zo svojich domovov po tom, ako príval vody počas monzúnových dažďov pretrhol priehradu v južnej časti Nepálu. Prístrešie našli v provizórnych prístreškoch, školách a chrámoch.

V stredu o tom informovali úradné zdroje. Priehrada na rieke Saptakosi sa pretrhla v pondelok po silných lejakoch, uviedol predstaviteľ oddelenia krízového manažmentu úradu vlády Suman Ghimire s tým, že obetiam pomáhajú záchranárske tímy tvorené miestnymi obyvateľmi a policajtmi.

"Päť dedín zaplavila voda a obyvateľov evakuovali," povedal Ghimire. Nový maoistický premiér Pračanda je na ceste do zatopenej oblasti Sunsari, ktorá leží asi 200 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Káthmandu na hraniciach s Indiou, aby skontroloval priebeh záchranných prác, uviedol Ghimire. "Myslíme si, že mohlo dôjsť aj k stratám na životoch, nie sme však schopní overiť ich počet," dodal.

Každoročné monzúny v tejto hornatej krajine v čase od júna do septembra usmrtia mnoho ľudí. Príčinou bývajú najmä povodne a zosuvy pôdy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu