RÍM – Talianske konzorcium na ochranu sardínskeho jahňacieho mäsa informovalo o ďalšom prípade falšovania etikiet. V regióne Emilia Romagna sa malo jahňacie mäso označovať za sardínske, hoci pochádzalo zo Slovenska.
Tento nesúlad si všimli nielen spotrebitelia, ale aj sardínski chovatelia. Toto mylné označenie zdôraznilo potrebu opatrení na zlepšenie transparentnosti a zaistenie bezpečnosti potravín. Pred Veľkou nocou tak ide už o druhý prípad, ktorý je spájaný s chybným označením, napriek zahraničnému pôvodu mäsa, informovali talianske médiá.
Domáci chovatelia tak bojujú s konkurenciou, no zároveň tieto chyby poškodzujú aj dôveru spotrebiteľov. Konzorcium na ochranu sardínskeho jahňacieho mäsa preto plánuje spolupracovať aj s ďalšími inštitúciami a zlepšiť transparentnosť štítkov a zároveň sťažiť ich napodobenie. Tie by mali obsahovať aj bezpečnostné prvky, podobné tým, ktoré sa používajú pri tlači bankoviek a ochrániť tak prácu domácich chovateľov.
Ďalším krokom je podľa konzorcia zlepšiť informovanosť spotrebiteľov. Práve tí by mali ako prví rozpoznať potravinové podvody a podporiť najmä domáci chov zo Sardínie. Domácim chovateľov ide o zachovanie dedičstva Sardínie, pre ktorú je chov oviec súčasťou kultúry. Úrady zároveň vyzvali obchodný reťazec, aby chyby v označovaní výrobkov odstránil a informoval zákazníkov.