Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Peking sa stále topí v smogu, úrady majú krízový plán

PEKING - Čínske úrady predstavili nový krízový plán, na základe ktorého chcú bojovať so znečistením pekinského ovzdušia.

Smog pokrýval čínsku metropolu aj vo štvrtok, len týždeň pred začiatkom olympijských hier. Najnovšia stratégia vyzýva na zatvorenie viacerých tovární, totálne zastavenie stavebných projektov a ďalšie dopravné obmedzenia pre ešte viac vozidiel v uliciach počas celého dňa. Na pláne sa okrem predstaviteľov Pekingu podieľalo aj ministerstvo životného prostredia, úrady v Ťian-ťine a v provincii Hebei.

"Kvalita ovzdušia v Pekingu pravdepodobne nie je taká, akú svet očakáva od hosťujúceho olympijského mesta," uviedol Lo Szeping z organizácie Greenpeace. Medicínski odborníci varujú, že vysoká úroveň znečistenia môže znižovať fyzickú výkonnosť, predovšetkým v prípade vytrvalostných atlétov a maratóncov, ktorí sa spotrebujú 10-krát väčší objem vzduchu ako priemerný človek.

"Znečistenie sa usadzuje v pľúcach. Môže spôsobiť zápaly a ľuďom s astmou aj astmatické záchvaty. Takže vo všeobecnosti nie je veľmi prospešné pre atlétov," povedal Malcolm Green z Britskej pľúcnej nadácie.

Metropola najľudnatejšej krajiny planéty, ako aj okolité oblasti v severovýchodnej Číne, sa vyznačuje jednými z najhorších koncentrácií oxidu dusičitého (NO2) na svete. Dokazujú to satelitné snímky uskutočnené Európskou vesmírnou agentúrou v roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu