Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Berlín má vysvetliť, prečo neotvorí pracovný trh Východeurópanom

kancelárka Angela Merkelová
kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: ČTK)

Berlín - Európska únia žiada od Nemecka vysvetlenie, prečo sa rozhodlo neotvoriť svoje hranice pracovníkom z nových členských krajín východnej Európy až do roku 2011.

"Od Nemecka očakávam konkrétne a detailné vysvetlenie," povedal pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung komisár EÚ pre zamestnanosť Vladimír Špidla s tým, že podľa odpovedi zistí, či sú dôvody Nemecka presvedčivé.

Pravidlá EÚ síce umožňujú výnimku z voľného pohybu pracovných síl z nových členských krajín vrátane Slovenska až do roku 2011, krajiny ktoré túto výnimku využijú, však musia dokázať, že ich pracovný trh je vážne ohrozený.

Berlín v stredu oznámil, že zatiaľ neotvorí svoje hranice pracovníkom z členských krajín, ktoré do únie vstúpili v roku 2004. Nemecko tak zostalo jedinou krajinou, ktorá výnimku z voľného pohybu pracovných síl využíva. Berlín sa obáva, že jeho pracovný trh by zaplavila lacná pracovná sila zo susedných východoeurópskych krajín.

Nezamestnanosť v Nemecku klesla v júni na 7,5 percenta. Nemecké firmy sa však sťažujú na chronický nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ako sú inžinieri alebo počítačoví programátori.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu