Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecko úplne otvorí svoj pracovný trh najskôr v roku 2011

Berlín - Nemecko pokračuje v zamedzovaní prístupu na svoj pracovný trh cudzincom prichádzajúcim z nových členských krajín Európskej únie.

V stredu o tom informovalo nemecké ministerstvo práce. Obmedzený prístup pre ľudí z krajín, ktoré vstúpili do únie v roku 2004 bude platiť ešte minimálne ďalšie tri roky, teda do roku 2011.

Vláda však zároveň súhlasila s tým, aby vysoko kvalifikovaní ľudia z týchto krajín mali možnosť nájsť si zamestnanie na pracovnom trhu najväčšej ekonomiky Európy. Týmto nariadením chce Berlín vyplniť prázdne miesta na trhu práce.

Nemecko zaviedlo obmedzený prístup na svoj pracovný trh tesne po tom, ako sa únia rozrástla o 10 nových členský krajín a to prevažne zo strednej a východnej Európy. Ich obavy plynuli z možnosti, že lacná pracovná sila zo susedných krajín, ktorá zaplaví trh, spôsobí nárast nezamestnanosti u domorodých obyvateľov.

Nezamestnanosť v Nemecku však odvtedy klesla z dvojciferného čísla na aktuálnych 7,5 percenta. Navyše, nemeckí zamestnávatelia sa sťažujú na chronický nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ako napríklad inžinierov a počítačových programátorov.

Berlín zároveň od 1. januára 2009 znižuje minimálnu ročnú mzdu, ktorú cudzinci z nových členských štátov môžu poberať. Ak si teda občan jedného z desiatich nových krajín nájde prácu v Nemecku, zamestnávateľ mu musí namiesto 86 400 eur ročne vyplatiť iba 63 600 eur. A zamestnanec už viac nemusí dokladovať, že nezaberá miesto nemeckému uchádzačovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu