Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ozbrojený muž zavraždil poslanca

(Zdroj: SITA)

KANDAHÁR - Neznámy ozbrojený muž zavraždil v piatok v neskorých hodinách na juhu Afganistanu poslanca parlamentu, informoval o tom miestny afganský predstaviteľ.

Podľa jeho údajov útočník napadol zákonodarcu Habibulláha Jána po jeho návšteve vojenskej základne v okrese Zharí v provincii Kandahár. Zharí je nebezpečnou časťou krajiny, v ktorej dochádzalo za posledné dva roky k ťažkým zrážkam medzi militantmi a kanadskými silami. Ján bol predtým, než sa stal poslancom, vojenským veliteľom. Militanti často napádajú afganských predstaviteľov, Ján je však prvým zavraždeným poslancom za viaceré mesiace a desiatym od volieb v roku 2005.

Bojovníci Talibanu ale v tomto prípade zodpovednosť za čin odmietajú. "Toto nie je naša práca," povedal hovorca hnutia pre agentúru AFP z neznámeho miesta po telefóne.

V Afganistane ožíva násilie napriek tomu, že USA a NATO vyslali do krajiny tisíce nových vojakov. Minulý rok zahynulo pri útokoch súvisiacich s povstaním vyše 8000 osôb. Tento rok si násilie vyžiadalo vyše 1500 ľudských životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu