Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

NOVÉ ZISTENIA o nehode Čechov na ISLANDE: KOMPLIKÁCIE počas štátneho sviatku! Prvého turistu už prepustili z nemocnice

Nehoda autobusu s českými turistami na Islande Zobraziť galériu (2)
Nehoda autobusu s českými turistami na Islande (Zdroj: Facebook/Lögreglan á Norðurlandi eystra/Prague Morning)

REYKJAVÍK - Po nehode autobusu s českými turistami na Islande, ktorá sa odohrala v piatok 14. júna, zostáva naďalej zhruba desať ľudí v nemocniciach. ČTK to oznámila začiatkom týždňa Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničných vecí. Pri nehode sa zranilo 12 ľudí, z toho piati skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti s vážnymi zraneniami na rôznych častiach tela. Dvoch, ktorých museli uviesť do umelého spánku, už zdravotníci priviedli k vedomiu, priblížil riaditeľ CK Adventura Petr Novotný.

archívne video

S troma mladými obeťami nehody autobusu sa lúčili stovky ľudí (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Cestovná kancelária podľa Novotného monitoruje návrat turistov do Česka. "Kedy a akým spôsobom sa budú vracať, je však plne v kompetencii asistenčnej služby poisťovne," povedal. CK Adventura spolupracuje s poisťovňou Uniqa, u ktorej bolo poistených 15 účastníkov zájazdu. Autobus má u tejto poisťovne povinné ručenie a havarijné poistenie. V nedeľu 16. júna sa do Česka vrátilo prvých deväť turistov.

Prvého turistu už prepustili

V autobuse cestovalo 20 českých turistov s českým sprievodcom a vodičom. Zranených previezli do nemocníc v Reykjavíku a Akureyri. Niektorých prepravil vrtuľník. Turistu s ľahšími poraneniami už prepustili. "Na Islande zatiaľ zostáva 11 ľudí plus jeden člen posádky. Niektorí tam sú v úlohe opatrovníka," povedal Novotný v pondelok 17. júna. Vodič autobusu nemal utrpieť žiadne zranenia, po dohode tam však pre účely vyšetrovania zostane 14 dní. "Príčiny nehody sú predmetom vyšetrovania, žiadne podrobnosti k tomu nemáme," dodal. Už v nedeľu informoval, že nehoda sa stala na pozemnej komunikácii na rovnom prehľadnom úseku.

Medzi zranenými nie sú deti ani starší ľudia, povedala ČTK hovorkyňa poisťovne Uniqa Eva Svobodová. "Hospitalizácia, liečebné výkony a ošetrovanie sa hradia z cestovného poistenia Uniqa, konkrétna starostlivosť a výkony sú konzultované s asistenciou," upozornila. Svobodová okrem toho potvrdila, že z ČR zatiaľ nebol vyslaný žiadny opatrovník. Uniqa hradí podľa nej v takýchto prípadoch dopravu aj ubytovanie v hoteli pre opatrovateľov.

"Dnes je na Islande štátny sviatok, teda sa nevydávajú lekárske správy. Aktuálny stav postihnutých bude známy skôr v utorok," priblížila. Asistencia je v spojení s nemocnicami a konzulátom. "Keď to bude možné, bude sa riešiť letecká repatriácia podľa stavu pacientov," dodala.

Možná príčina nehody 

Autobus havaroval na ceste medzi mestami Akureyri a Skagaströnd v piatok pred 17:00 miestneho času. Podľa islandských médií mohol kolíziu spôsobiť rozpálený asfalt, ktorý sa rozpustil vplyvom vysokých teplôt.

 

Áfram viljum við vekja athygli á því að vegurinn um Öxnadal er enn lokaður og verður fram eftir nóttu. Eins og fram...

Posted by Lögreglan á Norðurlandi eystra on Friday, June 14, 2024

Cestovná kancelária CK Adventura rieši situáciu s islandskou políciou a českým konzulátom. "Spolupracujeme už od začiatku s veľvyslanectvom ČR v Oslo, pod ktoré Island spadá. Konzulka Zuzana Otčenášková je prítomná v Reykjavíku, " uviedol Novotný. "Naši diplomati zo zastupiteľského úradu Oslo sú v kontakte s cestovnou kanceláriou aj nemocnicou, kde konzulka navštívila zranených občanov," potvrdila v nedeľu pre ČTK Wernerová.

Viac o téme: NehodaTuristiIslandČRReykjavíkAutobusCK AdventuraMZV ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu