Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Po 57 cigaretách za deň: Dievča (17) si e-cigaretou vypálilo dieru do pľúc

Dievčina si privodila dieru v pľúcach.
Dievčina si privodila dieru v pľúcach. (Zdroj: X/Andrey Mayarev )

LONDÝN - Kyla Blight (17) bola závislá od e-cigariet. Ich spotreba zodpovedala približne 57 cigaretám za deň. Viac ako 4000 šlukov len za týždeň! Teraz ju závislosť takmer stála život.

Počas pobytu v dome priateľky 11. mája jej pľúca skolabovali uprostred noci. Kyla zmodrela a jej tep sa extrémne spomalil. Núdzovú situáciu si všimla jej kamarátka okolo štvrtej hodiny ráno a zalarmovala záchranárov.

archívne video

Mládež má ľahký prístup k tabakovým a nikotínovým výrobkom, pomohlo by odoberanie licencií predajcom za predaj neplnoletým (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V nemocnici lekári objavili malé vzduchové bublinky. Najmenej jedna z nich zrejme praskla a roztrhla dieru v pľúcach 17-ročného dievčaťa z Egremontu.

„Kyle odstránili časť pľúc za päť a pol hodiny,“ píše jej otec Mark Blight (61) na Facebooku . "Bolo to peklo. Naozaj som si myslel, že som ju stratil.“ Po zložitej operácii musela tínedžerka zostať v nemocnici ešte dva týždne.

„Hovoril som s chirurgmi. Veria, že to boli jednorazové e-cigarety, ktoré spôsobili prasknutie alveol, čím sa vytvorila diera v pľúcach.“

Otec, ktorý pracuje v ošetrovateľstve, píše, že jeho dcéra začala s vapovaním, keď mala 15 rokov. „Myslel som si, že je to neškodné,“ hovorí muž, ktorý 13 rokov vapoval, aby prestal fajčiť.

Teraz otec deviatich detí verejne varuje pred nebezpečenstvom e-cigariet v niekoľkých britských médiách: „Určite by mal platiť zákaz pre deti, najmä jednorazové výrobky," tvrdí: „Chemikálie, ktoré obsahujú, neboli riadne testované.“

Jeho dcéra Kyla sa teraz vzdala používania elektronických cigariet. Je v poriadku.

Viac o téme: PľúcaE-cigarety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu