Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V Dánsku zadržali ruskú občianku pre podozrenie zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - V Dánsku zadržali občianku Ruska podozrivú zo špionáže, oznámila v utorok dánska bezpečnostná a spravodajská služba (PET). Podľa médií ide o ženu, ktorá je dobre známa v ruskej diaspóre. Informuje o tom podľa správy agentúra AFP.

Zadržaná žena podľa webu dagens.com prevádzkuje právne poradenstvo pre rusky hovoriacich ľudí na dánskom ostrove Zéland a je obvinená z napomáhania činnosti zahraničnej rozviedky a získavania finančnej podpory od ruského štátneho fondu zapojeného do špionáže. Podozrivá bude po vypočutí prepustená, jej vyšetrovanie však bude pokračovať a viac informácií o prípade preto nemožno poskytnúť, uviedla PET vo vyhlásení.

Dánska spravodajská služba zdôraznila, že prípad nesúvisí s nedávnymi voľbami do Európskeho parlamentu a týka sa správ médií o ruskom štátnom fonde. Dánska verejnoprávna stanica DR a iné partnerské európske médiá nedávno informovali o ruskom fonde Pravfond. Založili ho ruské úrady, pričom existuje podozrenie, že je využívaný na financovanie dezinformačných projektov. Vyplýva to z dokumentov, ktoré získala DR.

Viac o téme: DánskoŠpionážRuská občianka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu