Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

MIMORIADNY ONLINE Podľa Zelenského nastal čas, aby partneri Kyjeva poskytli všetky zbrane potrebné na vytlačenie Ruska z Ukrajiny

Volodymyr Zelenský Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenský (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinská armáda sa v pondelok prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok na ropnú rafinériu v Rostovskej oblasti na juhu Ruska s tým, že spôsobené škody stáli ruský ropný priemysel viac než pol miliardy dolárov v strate produkcie. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 838

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 838 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Úrady v Rostovskej oblasti ležiacej na juhu Ruska vyhlásili v utorok s okamžitou platnosťou stav núdze v poľnohospodárskom sektore z dôvodu dlhotrvajúceho pôdneho sucha. Oznámil to tamojší gubernátor Vasilij Golubev, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

21:19 Prezidentka EBOR Odile Renaud-Basso uviedla, že EBOR prisľúbila Ukrajine pomoc vo výške 1 miliardy eur (1,07 miliardy USD) na opravu poškodenej energetickej infraštruktúry.

20:59 Ukrajina oficiálne predstavila svoje sily bezpilotných systémov, štyri mesiace po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým nariadil vytvorenie samostatnej zložky ozbrojených síl poverenej zlepšením operácií bezpilotných lietadiel.

20:58 EIB poskytne Ukrajine 100 miliónov eur na obnovu sociálnej infraštruktúry. Európska investičná banka poskytne Ukrajine 107 miliónov dolárov na pomoc pri obnove a modernizácii sociálnej infraštruktúry krajiny.

19:29 Ruský spravodajský agent, ktorý už bol identifikovaný ako vedúci dezinformačnej kampane Kremľa v Afrike, sa tiež uchádzal o priazeň európskych novinárov, aby šíril falošné naratívy Moskvy po celom kontinente, uviedla agentúra Bloomberg.

19:28 Najnovším úderom ruskej vojenskej prestíži je tvrdenie Ukrajiny z tohto týždňa, že po prvýkrát zasiahla minimálne jedno - a možno aj dve - najmodernejšie moskovské stíhacie lietadlá piatej generácie Su-57.

18:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok na pôde Spolkového snemu, dolnej komory parlamentu, poďakoval Nemecku za podporu, ktorú poskytuje Kyjevu vo vojne s Ruskom. Podľa neho takto Nemecko pomohlo zachrániť tisíce životov. Zároveň zdôraznil, že Ukrajina chce túto vojnu skončiť, ale nie za podmienok ruského agresora, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

17:43 Český prezident Petr Pavel očakáva, že jedným z výsledkov júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone bude pokyn na vypracovanie nového prístupu NATO k Rusku, ktoré je pre Alianciu dlhodobou bezpečnostnou hrozbou. Povedal to v utorok po skončení summitu krajín Bukureštskej deviatky (B9) v Rige, informuje spravodajkyňa TASR.

17:15 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa koná v Berlíne, sľúbila, že Kyjev dostane 500 miliónov eur na opravu energetických zariadení poškodených ruskými útokmi a tisíc solárnych panelov a generátorov.

16:34 Nastal čas, aby partneri Kyjeva poskytli všetky zbrane potrebné na vytlačenie Ruska z Ukrajiny, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas Konferencie o obnove Ukrajiny v Berlíne. "Ak sa ma pýtate, či nastal čas, aby nám partneri dali všetky zbrane potrebné na vyhodenie Ruska, tak áno, nastal čas," odpovedal Zelenskyj na otázku novinára, či je "čas na partnerov, aby dali všetko, čo majú."

16:33 Ministri financií Ukrajiny a Nemecka podpísali dnes spoločné vyhlásenie o zámere posilniť bilaterálnu spoluprácu v oblasti podpory podnikania, informovalo ukrajinské ministerstvo financií.

16:10 Európska komisia v utorok navrhla členským štátom EÚ predĺžiť ukrajinským utečencom právo zostať na území bloku o ďalší rok - do marca 2026. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. V súčasnosti je v krajinách EÚ zaregistrovaných zhruba 4,2 milióna ukrajinských utečencov. Najviac z nich je v Nemecku, potom v Poľsku a Česku.

15:30 Ruská armáda v utorok vyhlásila, že jej jednotky obsadili na východe Ukrajiny ďalšie dve dediny: Arťomovku na území samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republiky a Tymkivku v Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda tieto správy nekomentovala, uvádza TASR.

14:05 Scholz tvrdí, že rozhodnutie Berlína neposlať na Ukrajinu vojenských inštruktorov sa nemení. Nemecko nezmenilo svoj postoj k možnosti cvičiť ukrajinských vojakov na Ukrajine, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz na konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne.

13:31 Európska komisia (EK) v utorok navrhla predĺžiť dočasnú právnu ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred ruskou agresiou o ďalší rok - do 4. marca 2026. Vzhľadom na pokračujúce ruské útoky na civilnú a kritickú infraštruktúru na Ukrajine nie sú v súčasnosti vytvorené bezpečné a trvalé podmienky pre návrat tých, ktorí pred vojnou utiekli, upozornila EK. Dôvody dočasnej právnej ochrany preto podľa EK pretrvávajú.

13:29 Dánske úrady dnes informovali, že zadržali ruskú občianku žijúcu v Dánsku pre podozrenie z napomáhania špionáži. Podľa dánskych médií to oznámila Dánska bezpečnostná a spravodajská služba (PET). Ruská občianka je podozrivá, že "umožňovala zahraničnej tajnej službe operovať v Dánsku", uviedla PET.

13:27 Rusko uviedlo, že jeho vojaci dobyli dedinu Tymkivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a tiež obec Mjasožarivka v Luhanskej oblasti. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Moskve.

"Aktívnymi akciami jednotiek zoskupení vojsk Západ boli oslobodené osady Arťomovka (...) a Timkovka," uviedlo ministerstvo s odvolaním sa na ruské názvy dvoch ukrajinských dedín.

13:16 Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom. Informuje agentúra Reuters.

Nemecký minister financií Christian Lindner uviedol, že pomoc zo strany jeho krajiny sa nevzťahuje len na prostriedky, ktoré Ukrajina potrebuje na víťazstvo vo vojne. "Chceme prispieť teraz, aby sa Ukrajina prostredníctvom svojej obnovy mohla vydať na cestu budúceho rastu," povedal na darcovskej konferencii na obnovu Ukrajiny v Berlíne.

12:53 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v utorok s viacerými eurokomisármi v Berlíne zúčastňuje na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorú spoločne organizujú nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéfka EK na úvod dvojdňovej konferencie oznámila podpísanie nových záručných a grantových dohôd vo výške 1,4 miliardy eur na podporu obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny, vrátane jej energetickej infraštruktúry.

Volodymyr Zelenskyj, Olaf Scholz a Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj, Olaf Scholz a Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok spojencov vyzval, aby jeho krajine dodali viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Informujú agentúry AFP a DPA.

"Najväčšou strategickou výhodou Ruska nad Ukrajinou je prevaha vo vzduchu," povedal Zelenskyj v Berlíne na konferencii o obnove Ukrajiny. Dodal, že ruské rakety a bomby sú nápomocné pri postupe pozemného vojska. "Odpoveďou je protivzdušná obrana," dodal.

11:53 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne uviedol, že Rusko nevyhrá vojnu na Ukrajine. Spojencov tiež vyzval na pomoc Ukrajine pri posilnení protivzdušnej obrany. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na úvod dvojdňovej medzinárodnej konferencie o obnove vojnou zničenej Ukrajiny vyzval predstaviteľov štátov a priemyslu, aby pomohli a podporili rekonštrukciu krajiny. Zdôraznil, že výhody pocítia všetci. Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil, že jeho krajina pomôže obnoviť Ukrajinu slobodnejšiu a silnejšiu; zároveň vyzval ostatné štáty, aby pomohli čo najviac posilniť protivzdušnú obranu krajiny pred ruskými útokmi.

Volodymyr Zelenskyj a Olaf Scholz
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj a Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Britta Pedersen/dpa via AP)

11:41 Tri ruské bojové lode a jedna ponorka dorazia v stredu na Kubu, kde zotrvajú do pondelka 17. júna, informoval v utorok veliteľ ruských námorných síl Alexandr Moisejev. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

10:25 Ruskí a bieloruskí vojaci spustili druhú fázu taktických jadrových cvičení v Rusku, oznámilo v utorok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Cieľom manévrov je uistiť sa, že príslušníci oboch armád a ich vybavenie sú pripravení na ochranu suverenity a územnej celistvosti Ruska a Bieloruska, uviedol ruský rezort obrany.

9:39 Nová dohoda medzi Ruskom a Iránom o spolupráci bola dočasne pozastavená kvôli problémom iránskych partnerov, informovala v utorok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí Zamira Kabulova. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.      

8:44 Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zruší doteraz platný zákaz používania amerických zbraní pre ukrajinský pluk Azov, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí. Informuje agentúra Reuters a denník The Washington Post (WP).

8:41 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila vymenovanie veliteľa bezpilotných síl. Poukázala tak na dôležitosť používania dronov v boji, o ktorom opakovane hovorí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a iní svetoví lídri. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

7:06 Ruské letectvo uskutočnilo v šesť náletov na pozície militantov v provinciách Dajr az-Zaur a Homs v strednej časti Sýrie, uviedla v pondelok ruská agentúra TASS s odvolaním sa na námestníka šéfa ruského centra pre zmierenie v Sýrii Jurija Popova. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:02 Ruský bombardér typu SU-34 sa zrútil počas rutinného výcvikového letu v oblasti Kaukazu pravdepodobne v dôsledku technickej poruchy. Posádka na palube zahynula, uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. Informuje Reuters.

"Predbežnou príčinou havárie lietadla je technická porucha," uvádza ruská agentúra TASS s odvolaním sa na predstaviteľa tamojšieho ministerstva obrany.

6:36 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo odobratie akreditácie rakúskej reportérke verejnoprávneho telerozhlasu ORF a vyzvalo ju, aby opustila krajinu. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Moskva týmto krokom reagovala na vyhostenie novinára ruskej tlačovej agentúry TASS Ivana Popova z Rakúska, ku ktorému došlo pred šiestimi týždňami. Rakúska reportérka Maria Knipsová-Wittingová sprostredkovávala informácie z Moskvy od januára tohto roka.

Ukrajinská armáda sa prihlásila k útoku na ropnú rafinériu na juhu Ruska

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny vo vyhlásení uviedol, že bol zodpovedný za útok z 5. júna na ropnú rafinériu v Novošachtinsku v Rostovskej oblasti. "Podľa správ tajných služieb v stratili okupanti v dôsledku útoku 1,5 milióna metrických ton ropy a ropných produktov, čo predstavuje približne 540 miliónov dolárov," uvádza sa vo vyhlásení.

Generálny štáb ďalej dodal, že útoky na ropné rafinérie "značne komplikujú schopnosť nepriateľských síl plniť ich misiu". Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev, ktorého citovala ruská agentúra Interfax, minulý týždeň uviedol, že prevádzka rafinérie v Novošachtinsku utrpela "výrazné obmedzenia" po požiari, ktorý tam vypukol po dronovom útoku, píše Reuters.

Zelenskyj pricestoval do Nemecka, rokovať bude aj s kancelárom Scholzom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok neskoro večer do Nemecka na konferenciu o obnove Ukrajiny. Rokovať bude aj so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom, informuje agentúra Reuters.

Zelenskyj na platforme Telegram napísal, že prioritou výročnej dvojdňovej konferencie, ktorá sa začína v utorok v metropole Berlín, budú predovšetkým opatrenia týkajúce sa energetického sektora Ukrajiny, ktorý je terčom vzdušných útokov Ruska.

Jeho rokovania so Scholzom sa okrem iného budú zameriavať na pokračujúcu vojenskú pomoc vrátane protivzdušnej obrany a spoločnej výroby munície, ako aj na koordináciu pozícií pred tohtotýždňovým "mierovým summitom", ktorého hostiteľom bude Švajčiarsko, cituje Reuters.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu