Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina aj Rusko útočia dronmi v tejto časti krajiny: Kremeľ pozorne sleduje výsledky eurovolieb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajina pracuje na ďalšej dohode s Nemeckom o poskytnutí podpory po rozsiahlej ruskej invázii, ktorá sa začala pred viac ako dvoma rokmi, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 837

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 837 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:39 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v stredu navštívi Budapešť, oznámil v pondelok maďarský premiér Viktor Orbán."O dva dni sem príde generálny tajomník rokovať o nezapojení sa Maďarska do misie NATO na Ukrajine," povedal maďarský premiér.

21:26 Starosta Charkova Ihor Terechov vyzval v pondelok pred dvojdňovou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne na medzinárodnú pomoc pri rekonštrukcii druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré utrpelo rozsiahle škody v dôsledku ruských leteckých útokov.

20:38 Do vzdušného priestoru Fínska v pondelok vstúpilo ruské vojenské lietadlo, vyhlásilo fínske ministerstvo obrany. Ruské lietadlo preniklo do fínskeho vzdušného priestoru v oblasti Fínskeho zálivu do hĺbky dva a pol kilometra a podľa ministerstva tam zotrvalo zhruba dve minúty.

19:43 Otrasy vlády napínajú vzťahy medzi Kyjevom a západnými spojencami.

18:39 Rusko zaútočilo na Charkov kĺzavými bombami a zranilo 7 ľudí.

17:47 Švajčiarsko, ktoré bude onedlho hostiť mierový summit o Ukrajine, v posledných týždňoch zaznamenalo nárast kybernetických útokov a dezinformácií, oznámila v pondelok tamojšia prezidentka Viola Amherdová.

17:22 Bielorusko v pondelok avizovalo, že sa zúčastní na druhej fáze ruského vojenského cvičenia zameraného na využitie taktických jadrových zbraní.

16:34 Holandská ministerka obrany pricestovala na nečakanú návštevu Kyjeva.

15:52 Ukrajinské ministerstvo obrany priamo uzatvorí zmluvy s globálnymi výrobcami zbraní.

15:19 Ukrajine sa počas nočného raketového útoku na Krym podarilo zničiť tri ruské systémy protivzdušnej obrany, oznámil v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády.

14:25 Ukrajinská armáda si možno niektoré stíhačky F-16, ktoré získa západných spojencov, ponechá na zahraničných základniach, aby ich ochránila pred ruskými útokmi. Uviedol to v pondelok vysokopostavený predstaviteľ ukrajinských vzdušných síl Serhij Holubcov.

14:12 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli obec Staromajorske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:44 Riaditeľ ukrajinskej agentúry pre obnovu a rozvoj infraštruktúry Mustafa Najem podal demisiu krátko pred začiatkom ďalšieho kola rokovaní o obnove Ukrajiny v Berlíne. Informuje o tom správa DPA.

"Od novembra minulého roka je tím agentúry konfrontovaný s neustálym odporom a vytváraním umelých prekážok," napísal Najem v pondelok na sociálnej sieti. Vo svojom príspevku sa sťažoval na nedostatok financií pre agentúru a nadmernú byrokraciu, čo vedie k meškaniu projektov. Od odvolania ministra infraštruktúry Oleksandra Kubrakova začiatkom mája sa ďalšia práca stala nemožnou, uviedol.

13:33 Z viacerých ruských regiónov ležiacich pri hraniciach s Ukrajinou bol v noci na dnes hlásený prílet ukrajinských dronov. Úradujúci gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov povedal, že na ňu útočilo osem bezpilotných lietadiel. Podľa ruského ministerstva obrany protivzdušná obrana zostrelila štyri tieto stroje nad Brjanskou oblasťou. Informuje o tom ruskojazyčný servis BBC. Ukrajinská armáda podľa generálneho štábu zasiahla ruské systémy protivzdušnej obrany na okupovanom Kryme.

13:32 Rusko pozorne sleduje volebné zisky krajne pravicových strán vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), vyhlásil v pondelok Kremeľ. Informuje o tom správa z agentúry AFP. "Zatiaľ môžeme vidieť, že väčšina je proeurópska a proukrajinská... no vidíme trend nárastu popularity krajne pravicových strán," uviedol hovorca Kremľa Dmitrj Peskov s tým, že Rusko tento proces pozorne sleduje.

13:00  Lietadlá F-16 a vojenské letiská mimo územia Ukrajiny sa stanú legitímnymi terčmi pre Rusko, ak sa budú podieľať na bojových misiách proti ruským silám, vyhlásil dnes šéf branného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. S odvolaním sa na ruské médiá to uviedla agentúra Reuters.

12:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinská armáda má plne pod kontrolou situáciu v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. Stalo sa to po tom, ako čečenský vodca Ramzan Kadyrov v nedeľu uviedol, že ruskí vojaci obsadili hraničnú obec Ryživka. Ruská armáda minulý mesiac prenikla na ukrajinské územie v Charkovskej oblasti susediacej so Sumskou oblasťou.

11:51 Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa v júni ôsmy mesiac zo sebou zvýšila, dostala sa tak na najlepšiu úroveň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022. Ekonomické oživenie v krajinách používajúcich euro však sprevádzajú ťažkosti, uviedla vo svojej dnešnej správe výskumná spoločnosť Sentix.

9:51 Na mierovú konferenciu o Ukrajine, ktorú bude cez víkend hostiť Švajčiarsko, sa zatiaľ prihlásilo 90 krajín a organizácií. Uviedla to dnes vláda alpskej krajiny. Rusko sa summitu nezúčastní, čo podľa agentúry Reuters znižuje očakávania, že sa konferencii podarí dosiahnuť prelom.

8:35 Ukrajinské vojenské lietadlo v nedeľu prvýkrát zasiahlo cieľ na ruskom území. Ukrajinský vojenský zdroj pod zárukou anonymity potvrdil zásah "ruského veliteľského uzla" v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí so severovýchodnou Ukrajinou. Informuje o tom správa z britskej spravodajskej televízie Sky News.

8:26 Rusko útočí na 6 obcí v Sumskej oblasti. Terčom útokov sa počas dňa stali obce Junakivka, Krasnopllie, Velyka Pysarivka, Seredyna-Buda, Chotín a Mykolajiv. Neboli hlásené žiadne obete ani škody na civilnej infraštruktúre. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Ukrajina pracuje na ďalšom podpornom pakte s Nemeckom, tvrdí Zelenskyj

"Pripravujeme nové dohody pre Ukrajinu s európskymi partnermi - najmä s Nemeckom - o ďalších podporných opatreniach," povedal Zelenskyj v každodennom videopríhovore zverejnenom v nedeľu večer. Detaily o povahe potenciálnej dohody ukrajinský líder neposkytol. Kyjev tiež "starostlivo pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu medzi našou krajinou a Spojenými štátmi", dodal.

Zelenskyj už koncom apríla oznámil, že Kyjev a Washington pracujú na bilaterálnej bezpečnostnej dohode, ktorá je súčasťou pokračujúceho úsilia o zabezpečenie dlhodobej podpory pre jeho vojnou sužovanú krajinu. Spojené štáty sú najdôležitejším spojencom Ukrajiny, ktorá vzdoruje vojenskej agresii ruských síl na juhu a východe krajiny vrátane intenzívneho leteckého bombardovania.

Ukrajina tiež uzavrela dvojstranné bezpečnostné pakty s Britániou, Nemeckom a Francúzskom. Dohody predpokladajú perspektívu finančnej a vojenskej pomoci v nasledujúcich rokoch. Žiadna krajina však zatiaľ Kyjevu neposkytla bezpečnostné záruky. Očakáva sa, že dohoda s USA to zmení.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu