Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Poplach na Floride! Žralok zaútočil na tri plavkyne, utrpeli zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MIAMI - Úrady na pobreží severozápadnej Floridy vyzvali návštevníkov pláží k ostražitosti po tom, čo žraloky pri dvoch samostatných útokoch napadli tri plavkyne. Jednej žene museli lekári amputovať časť ruky po tom, čo ju v piatok pohrýzol žralok v okrese Walton. O necelé dve hodiny neskôr na inej pláži o štyri kilometre ďalej na východ napadli žraloky dve dievčatá, ktoré boli s priateľmi po pás vo vode. Jedna z dievčat utrpela vážne poranenia nohy a ruky, zatiaľ čo druhá má ľahšie zranenie nohy, uviedol server BBC News s odvolaním sa na hasičov.

Bezpečnostné zložky v piatok hliadkovali na člnoch a niektoré pláže boli uzavreté, aj keď v sobotu boli znovu otvorené s fialovými vlajkami varujúcimi pred možným nebezpečenstvom.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Prvý incident sa odohral v piatok skoro popoludní, keď bola blízko pláže WaterSound Beach napadnutá asi 45-ročná žena, uviedol hasiči z okrsku South Walton. Utrpela "kritické zranenia" bedra a ľavej ruky a bola letecky prevezená do nemocnice. Časť ruky jej musela byť amputovaná, uviedol neskôr na tlačovom brífingu veliteľ hasičov Ryan Crawford. Druhý útok - na dve asi pätnásťročné dievčatá - sa stal asi o dve hodiny neskôr blízko pláže Seacrest, dodali hasiči. "Prosíme, plávajte opatrne, rešpektujte záliv, zostaňte hydratovaní a dávajte pozor na svojich blízkych," uviedol hasičský okrsok South Walton na sociálnej sieti X.

Úrad šerifa okresu Walton v sobotu na X informoval, že pri hliadkovaní zbadali strážcovia na pláži Santa Rosa 4,2 metra dlhého žraloka kladivouna - zdôraznili však, že to nie je nezvyčajné. "Chceme zopakovať, že žraloky sú v zálive vždy. Plavci a návštevníci pláží by mali byť pri kúpaní opatrní a dávať pozor na svoje okolie," uviedli policajti.

Podľa medzinárodnej databázy International Shark Attack File (ISAF) Floridskej univerzity je každoročne na celom svete zaznamenaných približne 70 až 100 útokov žralokov, ktoré majú za následok asi päť úmrtí. Za minulý rok ISAF eviduje 69 nevyprovokovaných kúskov človeka žralokom a 22 vyprovokovaných útokov.

Na Floride najčastejšie útočia žraloky z radu modrohlavých, ktorí majú radi teplé more; patria medzi ne také druhy ako žralok belavý alebo čiernocípy. K väčšine útokov dochádza v pobrežných vodách, zvyčajne v blízkosti piesočných náplavov, kde sa žraloky živia a kde môžu pri odlive uviaznuť. V tomto ročnom období sa malé ryby pohybujú v kŕdľoch v blízkosti pobrežia, čo mohlo prispieť k piatkovým útokom, naznačil úrad šerifa. Podľa CBS News bola anomáliou tiež doba útokov - uprostred popoludnia.

Viac o téme: MoreŽralokútok USAFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu