Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Veľký protest na Baleárskych ostrovoch: Domáci bojujú proti masovému turizmu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PALMA DE MALLORCA - Tisíce ľudí protestovali v sobotu na španielskych Baleárskych ostrovoch pred letnou sezónou proti masovému turizmu. Protestujúci s transparentmi s nápismi "SOS obyvatelia" či "Dosť bolo masového turizmu" pochodovali Palmou de Mallorca, hlavným mestom najväčšieho baleárskeho ostrova Malorka.

Na pochode sa zúčastnilo približne 10.000 demonštrantov, uviedol hovorca španielskeho Štátneho policajného zboru (CNP). Menší protest s niekoľkými stovkami ľudí sa konal na Menorke."Chceme, aby úrady zabránili ľuďom, ktorí tu nežijú viac ako päť rokov, kupovať nehnuteľnosti, a aby viac kontrolovali rekreačné ubytovanie," povedala Carme Reinesová zo združenia, ktoré zorganizovalo protest v Palme de Mallorca.

Veľký protest na Baleárskych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Realitný maklér Javier Carbonell uviedol, že viac ako polovica prenajímaných nehnuteľností sa využíva na dovolenkové účely a pre miestnych obyvateľov je cenovo nedostupná. "Chceme menej masového turizmu a viac udržateľného turizmu," povedal.V piatok sa približne 1000 protestujúcich zúčastnilo na demonštrácii proti masovému turizmu aj na Ibize, jednom z najobľúbenejších Baleárskych ostrovov.

Protest aj na Kanárskych ostrovoch

"Chceme obmedzenie nových turistických miest a zákaz ďalších nelegálnych bytov. Keď je na trhu menej bytov, zvyšuje to ich cenu," povedal Rafael Giménez, hovorca organizácie Prou Ibiza, ktorá zvolala piatkový protest.V apríli protestovali na Kanárskych ostrovoch tisíce ľudí, ktorí žiadali dočasné obmedzenie príchodu turistov, aby sa zastavil rozmach krátkodobých rekreačných prenájmov a výstavby hotelov, čo pre miestnych obyvateľov zvyšuje náklady na bývanie.

Baleárske ostrovy boli v minulom roku po Katalánsku druhým najobľúbenejším regiónom Španielska, ktorý prilákal 14,4 milióna turistov, uviedol španielsky Národný štatistický úrad (INE).Katalánsko navštívilo približne 18 miliónov turistov a Kanárske ostrovy - španielske súostrovie pri západnej Afrike - 13,9 milióna ľudí.Podľa údajov priemyselnej organizácie Exceltur generuje cestovný ruch 45 percent HDP Baleárskych ostrovov.

Viac o téme: ProtestTurizmusBaleáryMasový turizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu