Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Borrell vyzval Izrael, aby pre zatykač na Netanjahua nezastrašoval sudcov ICC

Josep Borell
Josep Borell (Zdroj: SITA)

BRUSEL/HAAG - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval v piatok Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrážal sa" sudcom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu po tom, ako hlavný prokurátor súdu Imran Khan požiadal o vydanie medzinárodných zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

"Žiadam každého, počnúc izraelskou vládou, ale aj isté európske vlády, aby nezastrašovali sudcov a nevyhrážali sa im," povedal Borrell počas rozhovoru pre španielsku verejnoprávnu televíziu TVE. Zároveň vyzval na "rešpektovanie Medzinárodného trestného súdu", píše AFP.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok oznámil, že požiadal súd o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas - Jahjá Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Khan argumentoval tým, že sú dôvody domnievať sa, že všetci menovaní nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s aktuálne prebiehajúcim konfliktom v Pásme Gazy. Izrael v utorok vyzval "národy civilizovaného sveta", aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora ICC a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali.

Český premiér Petr Fiala označil zatykač na Netanjahua a Galanta spoločne s vodcami Hamasu za "desivý a absolútne neprijateľný". Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás medzičasom vyhlásil, že v Maďarsku by bol takýto zatykač nevykonateľný.

Khan špecifikoval, že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte. Trojica vodcov Hamasu by podľa Khana mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

Viac o téme: ICCMedzinárodný trestný súdBenjamin NetanjahuJosep BorrellImran Khan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu