Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Svet so zatajeným dychom sleduje napätie v Ázii: Čína vyslala na Taiwan 50 stíhačiek a 20 lodí! Demonštrácia sily

Čína vyslala na Taiwan takmer 50 bojových lietadiel.
Čína vyslala na Taiwan takmer 50 bojových lietadiel. (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Čína chce svojím rozsiahlym vojenským cvičením odradiť Taiwan od formálnej nezávislosti. Ako hrozba letí smerom k ostrovnému štátu takmer 50 bojových lietadiel. Okrem toho ľudová republika demonštruje svoju silu s viac ako 20 loďami.

Čína v rámci svojho dvojdňového vojenského cvičenia ako „trest“ pre Taiwan vyslala tento rok do východoázijskej ostrovnej republiky zatiaľ najväčší počet bojových lietadiel. Za posledných 24 hodín bolo v blízkosti ostrova zaregistrovaných 49 lietadiel, informovalo dnes ráno taiwanské ministerstvo obrany v Tchaj-pej.

archívne video

Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu (Zdroj: X/Israel Defense Forces )

Podľa ministerstva 35 lietadiel preletelo cez strednú čiaru v prielive medzi Taiwanom a Čínou (Taiwanský prieliv) a vstúpilo do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany. Okrem toho bolo spozorovaných 19 čínskych námorných lodí a sedem lodí čínskej pobrežnej stráže.

Čína začala vo štvrtok pri pobreží Taiwanu rozsiahle vojenské cvičenie. Komunistické vedenie v Pekingu chce varovať nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea, aby sa neusiloval o formálnu nezávislosť Taiwanu od Číny. V ten istý deň Čína drastickým spôsobom pohrozila prívržencom nezávislosti Taiwanu krviprelievaním. Vojenské cvičenia sú podľa hovorcu čínskej armády testom schopnosti prevziať moc nad samosprávnym ostrovom.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, aj keď tam už desaťročia vládnu nezávislé a demokraticky zvolené vlády. Peking už niekoľkokrát pohrozil, že ostrov, ktorý má viac ako 23 miliónov obyvateľov, a pevninu zjednotí pomocou donucovacej vojenskej sily.

Čínska armáda chce podľa vlastných informácií manéver využiť na nácvik bojovej pripravenosti na mori a vo vzduchu aj na útoky na kľúčové ciele. Za týmto účelom sa majú lode a lietadlá priblížiť k Taiwanu zo severu, juhu a východu na „hliadky“ a priblížiť sa aj k niekoľkým ostrovom, napríklad k ostrovu Kinmen, ktorý je len pár kilometrov od čínskej pevniny. Taiwanský prieliv je v najužšom bode široký asi 130 kilometrov.

Viac o téme: ČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu