Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Taiwan pod tlakom: Čína opäť vyslala vojenské lietadlá a lode

(Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Tchaj-pej v pondelok oznámil, že za posledných 24 hodín zaznamenal v okolí Taiwanu 21 čínskych vojenských lietadiel a 15 plavidiel námornej alebo pobrežnej stráže. Informuje správa agentúry AFP.

Taiwanské ministerstvo obrany v pondelok vo vyhlásení uviedlo, že za posledných 24 hodín vstúpilo do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ) desať čínskych lietadiel a že primerane reagovalo. Minulý štvrtok čínske vojenské lode a stíhačky obkľúčili Taiwan v rámci cvičení, ktoré Peking označil za skúšku svojej schopnosti zmocniť sa ostrova. Cvičenia zahŕňali simuláciu útokov na vedúcich predstaviteľov Taiwanu, ako aj na tamojšie prístavy a letiská. Podľa taiwanského ministerstva obrany nasadila Čína do manévrov celkovo 111 vojenských lietadiel a desiatky bojových lodí.

archívne video

Ivan Štefanec o výstave orchideí pôvodom z Taiwanu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Peking v posledných rokoch zvýšil vojenský tlak na Taiwan a k ostrovu takmer denne vysiela vojenské lietadlá a lode. Podľa odborníkov ide o "taktiku šedej zóny", ktorá sa vyhýba otvoreným vojnovým akciám, ale slúži na vyčerpanie taiwanskej armády.

Nový taiwanský prezident Laj Čching-te

Nový taiwanský prezident Laj Čching-te v nedeľu vyhlásil, že napriek vojenským cvičeniam je stále pripravený spolupracovať s Čínou. Peking uviedol, že minulotýždňový inauguračný prejav Laj Čching-teho sa rovnal výzvam na nezávislosť a "tlačil našich krajanov na Taiwane do riskantnej situácie vojny a nebezpečenstva".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily.

Kongresman McCaul na Taiwane potvrdil podporu Washingtonu pre Tchaj-pej

Zastrašujúce manévre čínskej armády v Taiwanskom prielive krátko po inaugurácii nového taiwanského prezidenta ukázali, že Čína nemá záujem získať Taiwan mierovou cestou. Uviedol to v pondelok predseda výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci Michael McCaul počas návštevy taiwanskej metropoly Tchaj-pej, píše agentúra Reuters a AFP.

Republikánsky kongresman McCaul počas schôdzky s taiwanským prezidentom Laj Čching-teom povedal, že spolu so svojimi kolegami v Kongrese USA "pevne podporujú tento nádherný ostrov". Washington "je a vždy bude spoľahlivým partnerom a žiadny nátlak ani zastrašovanie nezastavia rutinné návštevy (delegácii) Kongresu na Taiwane", dodal.

Peking vo štvrtok spustil vojenské cvičenia

Peking vo štvrtok spustil vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive tri dni po inaugurácii nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea. Peking ho označuje za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako jeho predchodkyňa Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.     

"Všetky demokracie sa musia spoločne postaviť proti agresii a tyranii... Či už ide o (prezidenta Vladimira) Putina v Rusku, ajatolláha v Iráne alebo (prezidenta) Si Ťin-pchinga v Číne, nesväté spojenectvo narúša mier na celom svete," uviedol McCaul. Podľa jeho slov sme "svedkami takého očividného násilia a otvorenej agresie neboli od druhej svetovej vojny".

Predseda výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci pricestoval do Tchaj-peja v nedeľu s delegáciou republikánskych a demokratických kongresmanov. "Nie sme tu ako republikáni alebo demokrati, ale ako Američania," povedal.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily. USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom.

Viac o téme: ČínaTaiwanVojenské cvičeniaVojenské lietadláŠedá zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu