Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Čínske manévre v okolí Taiwanu pokračujú: Zapojili sa rôzne druhy vojsk

Na snímke, ktorú zverejnila taiwanská pobrežná stráž, jej člen monitoruje plavidlo čínskeho námorníctva, ktoré operuje v blízkosti ostrovčeka Pengjia severne od Taiwanu vo štvrtok 23. mája 2024.
Na snímke, ktorú zverejnila taiwanská pobrežná stráž, jej člen monitoruje plavidlo čínskeho námorníctva, ktoré operuje v blízkosti ostrovčeka Pengjia severne od Taiwanu vo štvrtok 23. mája 2024. (Zdroj: SITA/Taiwanská pobrežná stráž prostredníctvom agentúry AP)

TCHAI-PEI - Čína pokračuje druhým dňom vo vojenskom cvičení v okolí Taiwanu, do ktorého zapojila rôzne druhy vojsk. Podľa agentúry Reuters to v noci na dnes oznámila čínska armáda. Taiwanská vláda cvičenie už skôr odsúdila a vyslala svoje ozbrojené sily, aby monitorovali čínske sily.

Cvičenie má "preveriť schopnosť spoločne prevziať moc, začať spoločné útoky a obsadiť kľúčové oblasti," uviedlo východné veliteľstvo čínskej armády. Reuters v tejto súvislosti podotkol, že Peking nikdy nevylúčil možnosť použitia sily s cieľom dostať Taiwan pod svoju kontrolu.

archívne video

ŠIALENCA z Bratislavy našli mŕtveho: Policajné manévre v Jaskovom rade, na mieste je aj špeciálny prokurátor! (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa analytikov, regionálnych diplomatov a taiwanských predstaviteľov je rozsah cvičenia zatiaľ menší ako podobné manévre v roku 2022 a taiwanskí aj zahraniční predstavitelia ich očakávali, napriek tomu zvyšujú riziko nehôd.

Na cvičení v Taiwanskom prielive aj okolo Taiwanom kontrolovaných ostrovov pri čínskom pobreží, ktoré má podľa Pekingu skončiť dnes, sa podieľajú čínske pozemné sily, letectvo, námorníctvo a raketové sily.

Čína manévre začala len niekoľko dní po tom, ako sa úradu ujal nový taiwanský prezident Laj Čching-te, ktorého Peking označuje za separatistu. Ten v pondelok vo svojom prvom príhovore vyzval Čínu, aby prestala Taiwan politicky a vojensky zastrašovať a rešpektovala voľbu taiwanského ľudu. Neskôr povedal, že Taiwan bude naďalej brániť hodnoty slobody a demokracie.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej politickej strany.

Viac o téme: Vojenské cvičenieManévreČínaTaiwanČínske námorníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu