Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Čína ukončila manévre v okolí Taiwanu: Guatemalským exportérom nepovolila vstup do krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of National Defense via AP)

TAIPEI - Čína v piatok ukončila dvojdňové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu, v rámci ktorého simulovala útoky na Taiwan s bombardérmi a vojenskými loďami. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukončenie cvičenia oznámila čínska štátna televízia. Predstavitelia čínskej ľudovej oslobodeneckej armády uviedli, že operácia trvala podľa plánu dva dni, od štvrtku do piatka. Čína v reakcii na inauguráciu nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea spustila cvičenie s názvom Sword-2024A, ktorého sa zúčastnili námorné, letecké a raketové sily.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Peking Laj Čching-tea označuje za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako jeho predchodkyňa Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia. Taiwanský vzdušný priestor v piatok narušilo 46 čínskych vojenských lietadiel. Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu informovalo, že celkovo zaznamenalo 62 čínskych lietadiel a 27 vojenských lodí.

Čínske veliteľstvo armády vyhlásilo, že Laj je "pešiakom" externých síl, snažiacich sa oklieštiť rozvoj Číny a pokiaľ taiwanské separatistické sily budú trvať na tom, že chcú ísť vlastnou cestou, tak "čínska ľudová oslobodenecká armáda splní svoje rozkazy a rozhodným spôsobom rozdrví všetky separatistické plány".

Čína nepovolila guatemalským exportérom vstup do krajiny pre vzťah s Taiwanom

Guatemalský prezident Bernardo Arévalo v piatok potvrdil, že Čína nepovolila guatemalským nákladným lodiam vstup do svojich vôd a dodal, že príčinou sú pravdepodobne plnohodnotné diplomatické vzťahy, ktoré Guatemala udržiava s Taiwanom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Guatemalským exportérom prepravujúcim sedem kontajnerov makadamií a kávy Čína zamietla vstup do svojich vôd. Guatemala je jednou z mála krajín sveta, ktoré oficiálne uznávajú Taiwan a udržiavajú s ním plnohodnotné diplomatické vzťahy. To sa nepáči Pekingu, ktorý trvá na tom, že Čína a Taiwan sú súčasťou "jednej Číny". "Ako iste viete, niekoľko dní dozadu sa konala inaugurácia novej taiwanskej vlády, s ktorou Guatemala udržiava vzťahy," povedal Arévalo na TikToku. "Z toho sa môže odvíjať istý spor s Čínou." Na inaugurácii nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea sa v pondelok osobne zúčastnil guatemalský minister zahraničných vecí Ramiro Martinez.      

Viac o téme: Vojenské cvičenieČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu