Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

AKTUÁLNE Čína obkľúčila Taiwan zo severu aj juhu: Vojenské cvičenie má byť trest a varovanie, ostrov je v pohotovosti

Čína začala vojenské cvičenie pri Taiwane. Zobraziť galériu (2)
Čína začala vojenské cvičenie pri Taiwane. (Zdroj: TASR/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Čínska armáda dnes v okolí Taiwanu začala cvičenie, do ktorého zapojila rôzne druhy vojsk. Stalo sa to len niekoľko dní po tom, čo sa úradu ujal nový taiwanský prezident, ktorého Peking označuje za separatistu. Taiwanské ministerstvo obrany manévre odsúdilo, informovali zahraničné agentúry.

"Ide tiež o tvrdý trest za separatistické kroky taiwanských síl usilujúcich sa o nezávislosť a dôrazné varovanie pre sily zvonku pred zasahovaním a provokáciami," uviedlo východné veliteľstvo čínskej armády.

Na cvičení v Taiwanskom prielive aj okolo Taiwanom kontrolovaných ostrovov pri čínskom pobreží sa podieľajú pozemné sily, letectvo, námorníctvo a raketové sily. Podľa čínskej armády je cieľom manévrov vyskúšať "skutočné bojové kapacity" armády. Desiatky bojových lietadiel pri ňom spoločne s plavidlami námorníctva a raketovými vojskami vykonávali simulované útoky vo vybraných oblastiach, uviedli čínske štátne médiá. Bojové lietadlá podľa nich niesli skutočné rakety.

Zo severu aj juhu

Armáda chce podľa informácií trénovať spoločnú bojovú pripravenosť na vode a vo vzduchu aj útoky na kľúčové ciele. Lode a lietadlá by sa k Taiwanu priblížili zo severu a juhu na „hliadky“ a priblížili by sa aj k niekoľkým ostrovom, ako je napríklad ostrov Kinmen, len pár kilometrov od pevninskej Číny.

Taiwanské ministerstvo obrany odsúdilo vojenské cvičenie ako "iracionálnu provokáciu", ktorá ohrozuje mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. Ozbrojené sily na mori, na zemi a vo vzduchu boli nasadené na "obranu slobody a demokracie praktickými činmi", uviedol Taipei. 

Taiwan má "schopnosť, odhodlanie a sebavedomie potrebné na zaistenie národnej bezpečnosti", odkázalo Pekingu ministerstvo obrany ostrovnej krajiny. Na prípadnú obranu vyslal Taiwan svoje námorné, pozemné a letecké jednotky. Konanie Číny Taipei odsúdil, ukazuje podľa neho len jej "militaristickú mentalitu".

Nemenovaný taiwanský činiteľ agentúre Reuters povedal, že ide o súčasť scenára, ktorý Taiwan očakával. Má podľa neho o pohyboch čínskych síl kompletný prehľad. "Je poľutovaniahodné, že si Čína vybrala ten najhorší scenár, aby zničila mier v regióne," uviedol tiež.

Pozadie konfliktu

Čína cvičenie, ktoré podľa nej potrvá do piatku, začala len niekoľko dní po tom, čo sa ujal úradu nový taiwanský prezident Laj Čching-te. V pondelok vo svojom prvom príhovore vyzval Čínu, aby prestala Taiwan politicky a vojensky zastrašovať a rešpektovala voľbu taiwanského ľudu. Podľa Pekingu je Laj "separatista". Dnes štátna čínska televízna stanica CCTV uviedla, že o budúcnosti Taiwanu môže rozhodnúť jedine 1,4 miliardy obyvateľov celej Číny, nie len 23 miliónov ľudí žijúcich na Taiwane.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej politickej strany.

Posledné veľké cvičenie

Čína uskutočnila najväčšie z takýchto cvičení za posledné roky v auguste 2022 na protest proti návšteve Nancy Pelosiovej, ktorá bola v tom čase aj predsedníčkou Snemovne reprezentantov, na Taiwane. Tieto cvičenia, ktoré zahŕňali odpálenie čínskych rakiet v blízkosti a nad Taiwanom, pokryli šesť pásov mora obklopujúcich ostrov, z ktorých tri sa zdalo, že sa prekrývajú s oblasťami, ktoré Taiwan považuje za svoje teritoriálne vody. Tieto cvičenia trvali štyri dni a Čína uskutočnila ďalšie cvičenia o niekoľko dní neskôr.
 


 

Viac o téme: Vojenské cvičenieČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu