Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Maďarský súd rozhodne, či zadržaný kapitán výletnej lode bude pod dohľadom

Výletná loď, ktorá sa zrazila s motorovým člnom pod vedením slovenského kapitána.
Výletná loď, ktorá sa zrazila s motorovým člnom pod vedením slovenského kapitána. (Zdroj: SITA/Csaba Krizsan/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Okresný súd okolia Budína v stredu rozhodne, či vyhovie iniciatíve Okresnej prokuratúry okolia Budína o nariadení dohľadu nad zadržaným kapitánom výletnej lode, ktorá bola minulú sobotu účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom. Potvrdil to hovorca Hlavnej prokuratúry peštianskej stolice József Levente Nisóczi.

Hovorca spresnil, že 60-ročný kapitán výletnej lode má trvalé bydlisko na Slovensku a je českým občanom. Prokuratúra podľa Nisócziho navrhla, aby kapitán nemohol opustiť územie Budapešti. Muža polícia zadržala a vypočula ako podozrivého z prečinu dvojnásobného neposkytnutia pomoci s následkom smrti a šesťnásobného neposkytnutia pomoci. K týmto obvineniam podozrivý vecne nevypovedal a voči podozreniu podal sťažnosť.

archívne video

V Starej Ľubovni pribudli vďaka eurofondom cyklotrasy a vybudovali lodenicu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Po piatich nezvestných zo sobotňajšej tragickej zrážky výletnej lode s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, ktorá si vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátrajú. Z ôsmich pasažierov motorového člna prežil nehodu iba jeden, občan Talianska. Záchranári našli dve maďarské obete.

Motorový čln podľa vyjadrenia hovorcu Maďarského celoštátneho plavebného združenia (MAHOSZ) Mihálya Tótha mohol do výletnej lode naraziť veľkou rýchlosťou za doposiaľ neobjasnených okolností. Výletná loď pokračovala v plavbe po predpísanej trase, z čoho podľa Tótha možno usúdiť, že jej kapitán si nehodu nevšimol.

Viac o téme: Výletná loďZrážkaMaďarskoMotorový člnSlovenský kapitán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu