Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Operácia Európskej únie potvrdila možný útok pirátov na obchodnú loď pri pobreží Somálska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Protipirátske jednotky Európskej únie v Indickom oceáne a Červenom mori, ktoré sú súčasťou operácie ATALANTA, vo štvrtok potvrdili informácie o možnom útoku pirátov na obchodnú loď pri pobreží Somálska.

K útoku údajne došlo na obchodnú loď BASILISK, ktorá sa plavila pod libérijskou vlajkou. Informovala o tom vo štvrtok Agentúra Spojeného kráľovstva pre námorné obchodné operácie, keď dostala hlásenie o prepadnutí obchodného plavidla. podľa jej vyhlásenia sa na loď údajne nalodil neznámy počet neoprávnených osôb z dvoch malých člnov.V rokoch 2008 až 2018 spôsobovali somálski piráti v pobrežných vodách chaos. Svoju aktivitu opäť zvýšili koncom minulého roka, pripomína Reuters.

Operácia ATALANTA od svojho založenia koncom roka 2008 v reakcii na zvyšujúcu sa mieru pirátstva v západnom Indickom oceáne prispieva k jeho potláčaniu, ako aj k ochrane plavidiel Svetového potravinového programu (WFP), prechodnej misie Africkej únie v Somálsku (ATMIS) a inej zraniteľnej lodnej dopravy.V rámci svojho mandátu rozvíja možnosti boja proti nezákonnému obchodovaniu, ktoré je hlavným zdrojom príjmov zločincov a teroristických organizácií. Súčasný mandát tejto námornej vojenskej operácie EÚ bude trvať do 31. decembra 2024, následne ho môžu členské štáty v Rade EÚ predĺžiť.

Viac o téme: Pirátiútok SomálskoObchodná loď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu